SYIRIA – Tergigit Buah Zaitun

Kami dah bersedia untuk ke bumi Syam.

1- Izzat, Fareed & aku dah ready nak ke sana. Kurus bahasa Arab selama hampir 4 bulan di Damascus University. Di balai berlepas, peluang terakhir menghantar SMS kepada kenalan & keluarga. Paling melucukan, kalau tak tutup handphone dalam kapal terbang, nanti kapal terbang terhempas. Biar betul!

2-Sepanjang separuh hari di dalam kapal terbang Emirate, kami dilayan dengan mesra. Makanan pun boleh tahan, ala-ala Arab food. Siap tergigit buah zaitun. Ingatkan rasa zaitun macam anggur. Tersasar sama sekali. Pahit! Kisah buah zaitun ini, Dr. Zahazan pernah menceritakan tentang buah zaitun ini. Abang senior di Jordan menguji adik-adik junior, “siapa nak tahu tingginya iman sesorang, makan buah ini (zaitun). Kalau manis, itulah tandanya.” Sabar je la.

3- Setiba kami di Dubai, waktu subuh. Aku dah mula keliru. Terutamanya tentang masa. Memang berbeza. Cuaca diwaktu subuh yang sejuk di Malaysia, berbeza di Dubai. Bahang kepanasan terasa. Air di toilet pun panas macam air baharu mendidih. Seksa juga untuk berwuduk. Tiba-tiba Izzat sakit perut, aku senyum je la. Pandai-pandailah nanti.

4- Hampir setengah hari kami di Dubai. Macam-macam ragam. Orang kata Dubai ialah syurga orang Arab. Macam-macam ada! Suasana di airport, sangat meriah. Selamba je tidur di kaki-kaki lima airport,seperti tidur di rumah. Kalau KLIA macam ini, memang dah kena halau.

5- “Bila kita nak praktis cakap Arab ni?”, tegur si Izzat. “Ye la, dari Malaysia ke Dubai, cakap Inggeris je…”, aku menyapa. Sampai di Syiria kot baharu kami mula bercakap bahasa Arab. Itu pun sangat basic. Tak jadi beli bawang untuk memasak di sana sebab tak ingat bawang dalam bahasa Arab. Seminggu pertama di sana, aku dah boleh adapt & berbahasa Arab.

Pesan cikgu di Damascus University, “bahasa (Arab) ini, al-Istiqlaqiyah (kena guna/praktis)”.

Advertisements

SYIRIA – Pesan Ustazah

SYIRIA – Pesan Ustazah

1- Aku masih ingat & mengamalkannya. Segalanya bermula dengan niat. Seawal tahun di tingkatan 4, aku mengalami sedikit kepelikan (perubahan). Terutama di dalam pengajian. Antaranya, subjek Bahasa Arab yang sebelum ini seperti tiada harapan untuk cemerlang, berlaku sebaliknya. Pada awalnya, aku disyaki meniru. Tidak! Aku tak meniru pun.

2- Pesan Ustazah Hafilah, “enta hafal je dulu semua perkataan (Bahasa Arab) & wazan-wazan (Nahn wa al-Sorof) ini, satu hari nanti, enta akan tahu sebab apa. Lagi satu, kalau nak ke Mesir (Universiti al-Azhar as-Syarif), enta niat daripada sekarang…”. Aku menuruti nasihat beliau.

3- Niat ke Mesir ketika usia masih nakal, akhirnya aku berjaya memperolehi peluang ke Mesir itu. Ia tercapai setelah 5 tahun lamanya. Ketika itu, aku baharu tamat pengajian Diploma di KUSZA. Subhanallah! Hebatnya nasihat Ustazah Hafilah dan lintasan niat.

4- Usaha tangga segala-galanya. Dalam pertimbangan ke Universiti al-Azhar as-Syarif, aku ditawarkan ke KUIM (sekarang USIM). Berlaku sedikit pertimbangan. Aku redha dengan membatalkan tiket ke sana. Untuk kali keduanya, aku berniat supaya diberi peluang ke tanah arab. “Aku tak kisah mana-mana tanah arab, asalkan aku dapat jejak ke sana…”, bisik hati setelah rasa sedikit kecewa.

5- Subhanallah! Allah SWT menunaikan niat aku untuk kali kedua ini. Melalui beberapa proses, aku diterbangkan ke bumi Syam, Syiria bersama 2 orang kawan. Walaupun di dalam peperiksaan bertulis & sesi temuduga yang aku rasa tiada peluang, disebabkan ‘orang kuat Bahasa Arab’ di USIM. Namun, semua kuasa Allah SWT dalam membuat pilihan ini.

Moralnya, aku terkesima dengan pengalaman ‘berniat’ ini. Lama kita mendengar & memahami hadith Nabi Muhammad SAW berkaitan niat ini, tapi berapa ramai menyakininya. Niat tanpa usaha yang gigih tidak ke mana-mana!

Niat untuk seterusnya!

 

Syiria Sentiasa Dihati

Rindu syawarma di Syiria

Bismillah.

Memang tak boleh nak tidur sekarang ini, masa pun dah lewat pagi. Teringat cerita dulu di Syiria. Memang tak sangka boleh ziarah bumi Syam ini. Mula-mula sampai di lapangan terbang, masih terpinga-pinga. Tetap membanggakan di sana.

Cerita ini tahun 2007, lama dah. Banyak perkara ditimba di sana. Dulu memang ada angan-angan nak ke tanah arab macam sambung belajar lepas Diploma ke Al-Azhar. Tapi tak ada rezeki dan sambung di universiti tempatan.

Bayangkan sebelum terpilih. Ujian sahaja dah memang susah. Antara mereka yang mengambil memang ‘power’ dalam bahasa Arab. Rasa macam dah tak ada harapan masa itu.

Mula-mula macam tak percaya boleh tersenarai dalam senarai pendek untuk ditemuramah. Sesi temuramah pun boleh tahan. Ada ke Ustazah tanya tentang isu pengebom berani mati. Memang ‘blurr’ masa itu. ‘Member’ satu kumpulan memang cairlah bagi pandangan, siap ada dalil lagi.

Takut-takut. Cuma sempat bagi dua tiga kerat pandangan sahaja ketika itu. Alhamdulillah, terpilih.

Hari kedua di sana kami kena mendaftar untuk mengambil peperiksaan. Nak tentukan ‘level’ mana dalam penguasaan bahasa. Alhamdulillah, boleh tahanlah ‘level’ yang Penulis dapat.

Oh ye! Kami bertiga di sana, Izzat Amsyar, Fareed Hassan dan Penulis. Memang ‘happening’ dan pening kenal dengan dorang ini. Sangat berbeza.

Kelas di pusat bahasa (kalau tak silap) tak lah susah dan lama sangat. Sekadar bermula waktu pagi dan berakhir tengahari. Memang singkat sangat. Penguasaan dan kelancaran bahasa terpaksa berinteraksi dengan masyarakat di sana.

Sangat lembut bahasa mereka. Tanggapan pertama seperti ‘mengada-ngada’ intonasi mereka. Ternyata mempersona!

Selama hampir 2 bulan lebih di sana, macam-macam cerita diperolehi. Yang suka, semangat, sirah dan sebagainya. Sepanjang di sana, kawan karib berasal daripada Malaysia (rumah di TTDI), Ustaz Burhanuddin sentiasa bersama.

Macam ‘tourist guide’. Begitu juga sahabat-sahabat daripada Persatuan Pelajar (lupa nama penuh persatuan).

Tak susah rupanya nak berbahasa Arab. Syaratnya kena bersungguh dan ada suasana seperti berkawan dengan masyarakat Arab. Terkesan jugalah selepas balik daripada Syiria dulu.

Keyakinan untuk berbahasa sangat kuat walaupun tidaklah betul semuanya. Cara sebutan seperti Arab dapat dikuasai. Mana tak nya, di sana nak tak nak kena berbahasa lagi-lagi ada urusan di luar.

Rindu nak ke sana lagi. Bila lagi peluang untuk menimba ilmu dan pengalaman di bumi Syam ini.

Moga diberi jalan kemudian hari.

Nilam Court ke Dimash: Pengalaman di Dubai

Bismillah.

Salah satu ruangan di lapangan terbang Dubai

Salah satu ruangan di lapangan terbang Dubai

Setibanya kami di lapangan terbang Dubai, ketika itu subuh. Suhu memang terasa bahang panasnya. Untuk pengetahuan semua, lapangan terbang ini seolah-olah berada ditengah-tengah padang pasir. Memang panas. Bayangkan, kalau waktu subuh pun terasa panas apatah lagi masa-masa yang lain. Kami mencari ruangan solat. Hampir kesemua bahagian di lapangan terbang tersebut kami pusing. Akhir jumpa jua.

Panasnya air, boleh buat cofffee.

Ketika kami nak menunaikan solat Subuh, ruangan untuk mengambil wudu’ berada di dalam salah satu musolla. Bayangkanlah air untuk berwudu’ memang cukup panas. Sampaikan tak sanggup sedikit pun disapu dimuka. “Wah, panas gila air ni..”. Yang hairannya, pak Arab yang lain selamba ‘badak’. Mungkin dia orang dah biasa. Nak tak nak, kena guna juga air ini. Macam ‘spa’ muka aku dibuatnya. Hampir semua punca air disana memang mengeluarkan air panas. Bayangkan kalau nak ke ‘tandas’. Satu ‘penindasan’.

Continue reading

Nilam Court ke Dimash: Muqaddimah

Bendara Syiria

Bendara Syiria

Bismillah. 2007, aku,Izzat dan Fareed berjaya mengikuti Program Intensif Bahasa Arab di Syiria selama hampir 3 bulan. Kisahnya, ternampak iklan tawaran di papan iklan fakulti. Hasil teguran seorang kawan. Sebelum berjaya, 2 sesi peperiksaan dilalui. Pertama, ujian bertulis (karangan bahasa arab lebih daripada 2 kalau tak silap) dan ujian lisan. Ingat lagi, sesi temuduga dalam kumpulan. Dalam kumpulan masa itu, aku, Izzat, Fareed,Hafiz dan Husniyah. Tajuk perbincangan ‘Pengebom Berani Mati’. Memang ‘blur’ asalnya. Tapi alhamdulillah boleh juga bagi sikit idea. Selesai semua ujian ini, dapatlah tawaran. Mula-mula macam tak percaya.

Jadual penerbangan betul-betul beberapa hari selepas habis musim peperiksaan. Memang macam kelam kabut juga. Parent dapat hantar sampai Kolej Kediaman (masa itu di Nilam Court). Sebabnya selang beberapa hari parent nak settle tentang persekolahan adik-adik ketika itu. Keesokan hari, aku bertolak ke KLIA dengan kenderaan universiti (Proton Waja). Masa itu, Encik Amran driver. First time kenal dengan Encik Amran. Cik Rohimah pun follow sekali dengan kenderaan universiti ini. Sampai di KLIA, terharu pun ada. Izzat dan Fareed dah standby dengan ahli keluarga. Aku? Aku nasib baik ada kawan-kawan datang, Hanis,Mahmud dan ada lagi. Tak ingalah. Sorry.

Continue reading