Debat PTPTN: KJ dan Rafizi

Sementara menunggu sepak mula di antara MC dan MU. Aku nak post banner Debat PTPTN. Ini merupakan salah satu amalan demokrasi tulen dimana ruang berdebat diluaskan. Paling penting, aku sebagai rakyat biasa nak tengok dan dengar pandangan berkaitan isu PTPTN ini.

Jangan lupa temujanji ini. Rugi sangat kalau tak dapat hadir. At last, aku bangga dengan keberanian dua anak muda Malaysia ini, Khairy (Ketua Pemuda UMNO/BN) dan Rafizi (Pengarah Strategik PKR)

Sorry-lah, dua posts untuk 1 Mei 2012!

Debat PTPTN!

Advertisements

Pergi Lebih Jauh – Nota Mukabuku

Terkebil-kebil.

Minggu pertama aku memulakan kelas sarjana di UIAM. Memang ‘cuak’. Stigma mengatakan kelas sarjana ini lebih ‘dahsyat’ sememangnya membuatkan semua deria aku berfungsi dengan caknanya. Kelas pertama, diam seribu bahasa. Ditanya untuk sesi taaruf pun dah kecut perut. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan baik. Aku mengambil semua ini dengan membina sikap yang positif. Hanya positif (dalam situasi ini) akan menolak aku untuk lebih berani. Memang tak tahulah kena datang universiti untuk jadi tahu. Lagi-lagi untuk cetusan sikap mahu.

Rakyat siswa

Pelajar baru memang ramai. Ramai yang pelbagai. Aku cuba untuk positif sekali lagi. Inilah tujuan manusia dijadikan antaranya berkenalan, ambil tahu dan bersosial. Dengan nama universiti agama – Islam – ini, biahnya terkawal walaupun kadang-kadang aku sendiri termenung panjang. Anak muda berpakaian dan bersosial, kalau dah melampau, semuanya nampak tak molek lagi. Tapi, apa kisah mereka. Asalkan ‘happy’ dan tak ganggu orang lain. Sikap aku dalam situasi ini lebih kepada kekurangan dan terlebih faham. Memang banyak kerja manusia yang faham (faham sepatutnya). Terus berusaha.

Minggu depan

Sarjana. Dua ganda usahanya. Berganda bacaannya, berganda tulisannya, berganda kerjanya dan berganda hasilnya, insha Allah. Minggu depan adalah minggu ‘gear’ ketiga atau keempat. Tiada lagi menagih ‘simpati’ pensyarah di dalam kelas seperti sarjana muda dulu. Kena banyak soalan (buat-buat soalan dah kira OK), banyak bersosial dan macam-macam lagi. Tugasan mestilah didahulukan, pencapaian diutamakan, cewahhh!

Fokus dan sabar

Fokus dan sabar sahaja yang dapatkan aku simpulkan untuk minggu pertama ini. Fokus dengan tanggungjawab dan sabar di dalam menunggu terbitnya hasil fokus tadi. Pastinya ada ujian, cabaran dan nikmat sepanjang iltizam untuk fokus dan sabar ini. Moga Allah SWT membenarkan niat dihati untuk pergi lebih jauh.

Amiin.

Wallahua’lam.

Hantu Bonceng: Pandangan Ustaz Azhar Idrus – HarakahDaily

"Berat nanang...", Ustaz Azhar Idrus

KUALA LUMPUR, 22 Sept: Pendakwah popular tanah air, Ustaz Azhar Idrus (gambar)berkata, kontroversi satu dialog dalam filem Hantu Bonceng tidak boleh diletakkan kepada pelakon sahaja.

“Tetapi kesilapan ini tidak terletak kepada pelakon. Pelakon jahil dan tidak tahu apa-apa,” ujarnya sebagaimana yang dipetik daripada kuliah beliau yang disiarkan di dalam blog http://pulakdah.blogspot.com di bawah tajuk Zizan telefon Ust Azhar Idrus rujuk isu Hantu Bonceng.

Penulis blog itu menyatakan, menurut Ustaz Azhar Idrus, sebaik saja isu Zizan Raja Lawak mengucapkan ‘Asyhaduanna Muhamadarr..Syaitan’ di dalam satu babak filem Hantu Bonceng menjadi kecoh.

Berikut ialah petikan daripada blog tersebut.

Menurut Ust Azhar Idrus, sebaik saja isu Zizan Raja Lawak mengucapkan ‘Asyhaduanna Muhamadarr..Syaitan’ di dalam satu babak filem Hantu Bonceng menjadi kecoh. Beliau menerima panggilan daripada Zizan yang menggunakan ‘private number’ untuk merujuk permasalahan ini.

“Saya ni baru kena marah dengan orang kerana filem Hantu Bonceng. Saya kata ‘Asyhaduanna Muhammadarr’ lepas tu nampak syaitan datang..saya kata SYAITAN” kata Zizan.

Jawab Ust Azhar Idrus. Dia boleh jadi dua hujah. Boleh jadi ada niat untuk mempersendakan Islam dan boleh jadi tidak berniat untuk mempersendakan Islam. Dalam kes ini dia mengucap ketika di dalam ketakutan, dalam cerita kelakar maka dia buat dialog mengucap “Asyhadu an la ilaha ill-Allah, wa asyhadu ana Muhammadarr…..Syaitan! Syaitan!.”

Jadi boleh dikatakan bahawa penulis skrip ini untuk menghina nabi, dan boleh juga dikatakan penulis skrip berniat untuk menggambarkan seseorang yang di dalam ketakutan tidak sempat menghabiskan lafaz syahadahnya kerana ternampak syaitan. Ia boleh jadi ada niat untuk mempersenda.

Tetapi kesilapan ini tidak terletak kepada pelakon. Pelakon jahil dan tidak tahu apa-apa. Pelakon bukannya (perlu) belajar pondok untuk berlakon filem. Tetapi Penerbit, Penulis skrip dan Pengarah sepatutnya kena rujuk dahulu perkara ini kepada Pejabat Agama atau Jabatan Kuasa Fatwa. Skrip ini boleh jadi untuk mempersendakan Islam dan boleh juga bukan berniat untuk mempersendakan Islam.

“Walaupun ia bukan untuk mempersendakan Islam, ia tetap juga HARAM sebab mendatangkan FITNAH” tambah Ustaz Azhar Idrus lagi. Fitnah ini yang perlu di jaga dan kita perlu berhati-hati. Zizan sendiri telah mengakui bahawa beliau tidak pernah terniat untuk mempersendakan Islam.

“Jadi kita ambil secara baik, dia (Zizan) tidak berniat mempersenda Islam, tetapi kerana kejahilan punya fasal ia memberi fitnah.” rumus Ust Azhar Idrus.

Pinanglah… – iluvislam

kredit: google image

Namun untuk memilih calon isteri itu, bukanlah memberi ruang untuk mata kita meliar mencari siapakah calon isteri kita. Kerana kita berkahwin sendiri untuk menjaga hati kita. Agak ironi dan pelik, jika sebelum kahwin sendiri kita sudah tidak menjaga hati kita dan membenarkan syaitan-syaitan memasuki ruang hati kita.

Baca penuh, klik di sini http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/1525-pinanglah-daku-kerana-dakwah.html

2010 in review

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meter™ reads Wow.

Crunchy numbers

Featured image

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 8,800 times in 2010. That’s about 21 full 747s.

In 2010, there were 40 new posts, growing the total archive of this blog to 191 posts. There were 46 pictures uploaded, taking up a total of 14mb. That’s about 4 pictures per month.

The busiest day of the year was January 10th with 108 views. The most popular post that day was Diari MPP: Resolusi Sidang Pleno 2009.

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were facebook.com, ainulfaridah.blogspot.com, search.conduit.com, wardah1303.blogspot.com, and rijal82.blogspot.com.

Some visitors came searching, mostly for peranan mahasiswa, sungai dalam laut, peranan mahasiswa dalam pembangunan negara, sungai bawah laut, and alif ismail.

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

Diari MPP: Resolusi Sidang Pleno 2009 January 2010
1 comment

2

Peranan Mahasiswa Sebagai Generasi Pelapis Kepimpinan Negara September 2008
1 comment

3

Sungai Dalam Laut, Subhanallah! March 2010
8 comments

4

Marwa El Sherbiny: The Headscarf Martyr July 2009

5

Artikal Pilihan : MODAL INSAN MAHASISWA CEMERLANG October 2008
1 comment