Hashtag #DakwatKering di WordPress

Bersarang untuk kesekian kalinya. Bila mood menulis seperti tiada mood, maka tiada lagi mood untuk menulis. Lambakan aplikasi juga membunuh mood menulis di laman ini. Apakan daya. Adanya Facebook, Twitter, Instagram, LINE, WeChat, BeeTalk dan lain-lainnya.

Hah! Berkubur nampak. Tapi masih sayangkan wadah menulis di sini. Penuh kenangan sebelum mengenal yang lain.

Update ini dulu. Lain kali tulis lagi.

Advertisements

Ahad

1- Ahad yang penuh dengan agenda. Bermula di Sinamax Sport Center di Gombak pada Sabtu petang hingga ke malam hari Ahad. Semuanya bersama Shazni, kawan rumah sewa.

2- “Kenali kawan dengan bermusafir dengannya.” Alhamdulillah, sedikit sebanyak berhasil. Destinasi seperti Wangsa Walk & KLCC pilihan musafir Ahad kami berdua, juga ditemani Tobrani dari Bangi.

3- Ramainya orang & banyaknya buku di Kinokuniya KLCC cukup memberi keinginan & inspirasi. Ada juga tertanya, ada ke kedai seperti itu menjual kitab-kitab Arab? Yang susunan & iringan lagu di dalam kedai cukup mempersona. Ada pula Cafe untuk lepak-ing.

4- Lainnya, kisah orang ramai khususnya Melayu Islam di kotaraya. Mana agama mereka? Mana adab kemelayuan mereka? Sangat menyedihkan. Anak gadis berpakaian tidak senonoh, bergaul seperti halal semuanya. MasyaAllah. Kalau diberi komen, kita pula dikatakan kolot, kuno & ortodok!

5- Itulah Ahad. Bermacam rencam & ragam. Di dalam keseronokan keluar ke bandar, terselit perasaan bimbang. Cukup merisaukan. ‘Bahagiamu Deritaku.’ 

Idea atau Khayalan

1- Apa yang tulis kali ini pernah ditulis di laman sosial saya, Facebook.

2- Pertama, ‘Hotel Perpustakaan’ boleh diwujudkan di Malaysia atau universiti. Ianya membantu pelajar yang tidak sempat menghabiskan masa studi di perpustakaan. Waktu perkhidmatan perpustakaan pula terhad!

3- Pesta Buku. Ramai betul manusia yang ke sana. Ramai juga ke yang membaca buku? Soalan saya selepas ke KLIBF 2013 baru-baru ini. Saya mula terfikir satu pesta buku dimana pengunjung bukan membeli, tetapi membaca di sana. Sepenuh masa & ramai seperti KLIBF.

4- Bisnes menerbangkan ‘lemang & rendang’, ‘nasi lemak kukus & ayam berempah’ & lain-lain ke luar Tanjung Malim. Mungkin juga luar dari Perak & Malaysia. Nak ke orang makan lemang di dalam AirAsia? Tidak mustahil.

5- Tiada lagi peperiksaan di universiti, hanya ‘assignment & praktikum’. Yang ini baru saya khayalkan!

Adam & Toha

1- Adam & Toha. 2 orang anak buah penyeri Mak Ayah. Adam anak sulong adik ke-3 & Toha anak sulong adik ke-2. Diantara menariknya kisah mereka ialah, anak sulong lelaki & keempat-empat mereka (Angah & isteri, Atul & suami) sama sekolah di Maahad al-Abbasiah.

2- Adam sudah masuk bulan ke-6 (kalau tak silap). Toha, baru lahir & Mak Ayah beritahu kuat menangis. Seperti Angah ketika kecil dahulu. Yelah, kehidupan ini seperti roda. Berputar & sampai giliran dengan seadanya.

3- Sebagai Paklong, tentunya gembira & syukur. Begitu juga yang lain. Nenek pun sudah berstatus Moyang. Alhamdulillah, panjang umur Nenek melihat 2 orang cicitnya. Tak lama lagi, Acu (Mak Saudara/Makcik) pula nak lahirkan seorang lagi bayi. Menghitung hari dengarnya.

4- Inilah kisah anak, cucu & cicit Allahyarham Haji Jasa Mat Atar & Mariana Bujang Gadang. Lahirnya mereka bagaikan menambah keceriaan & penguat buat Nenek yang kini seorang di kampong.

5- Mudah-mudahan, generasi ini mendoakan Atok di sana, juga Makuda.

CUCU ATOK NENEK

Dibesarkan dalam famili yang ramai ni kadang-kadang menghiburkan. Apatah lagi sepupu yang ramai ni masih kecil. Yang baru lahir pun ada. Nakal budak-budak, biasalah. Alhamdulillah, dicelah ramainya cucu Nenek ni, lahir seorang anak buah, Muhammad Adam Adha. Adha sebab lahir sehari sebelum Hari Raya Korban.

Betullah. Adanya Adam, kehidupan bertambah ceria & gembira. Semua orang pangkat ataupun makin tua. Dulu Along, kini Pak Long. Dulu Ayah, kini sudah dipanggil Atok. Begitu juga dengan yang lain.

Adam merupakan cucu pertama buat Ayah & Mak. Pernahlah juga merasa jadi anak sulong & cucu sulong ni. Bagai ditimang minyak yang penuh. Walau apa pun, syukur sangat sebab dapat dididikan arwah Atok yang ‘spotting’, Nenek yang manja, Ayah yang tegas tapi mesra & Mak yang tabah lagi sabar.

Bila dah besar ni. Rasa besar pula tanggungjawab. Sulong daripada 8 orang beradik & sulong daripada berpuluh sepupu. Harapnya arwah Atok disana sentiasa didoa oleh cucunya yang ramai ni. Ameen.

Dididikan semestinya kena ada ilmu. Kalau tidak, hancur. Ataupun songsang. Rasa betul selalu. Sebab lain, ‘rumahku syurgaku’. Tema ni memang sesuai sangat & kelihatan benar. Orang kata, ‘baliklah kerumah & amanlah dunia’. Lihat sahaja gejala & masalah diluar rumah. Rasa nak duduk di planet lain je. Rasa tak sanggup.

Rumahlah tempat terbaik untuk bantu & didik anak-anak. Pastinya, Ibubapa juga wajib berperanan. Ilmunya. Soal agamanya & lain-lain. Di rumah Nenek ni, ada juga amalan solat berjamaah bila kami semua berkumpul. Biasanya raya & lain-lain majlis macam cukur rambut & kenduri. Pasti ada solat bersama-sama. Sangat hebat kesan solat berjamaah! Benarlah, 27 darjat.

Ada juga amalan baca al-Quran walaupun kadang-kadang. Nak kata sempurna, tipu pula. Tapi ada & kelihatan juga sepupu yang datang ke rumah Nenek di Berop ni, baca al-Quran sendirian. Siap menghafal lagi. Syukur sangat-sangat.

Atok dulunya garang tapi sangat mementingkan didikan yang betul. Sokmo mengajak cucunya ke surau. Orang kampung pun suka dengan Atok. Lebihnya Atok, tidak berkira & suka membantu. Moga Atok dirahmati Allah SWT. Ameen.

Ok-lah, saja ‘update’ blog yang bersawang ni. Nanti komen lagi.

Byee.

Raikan Cinta Nabi SAW di MSSAS

Nabi Muhammad SAW dilahirkan dengan berlakunya pernikahan ibubapanya. Dilahir dari kalangan para nabi & rasul. Maha suci Allah SWT, semua kata-kata & perbuatannya dicatat oleh manusia. Tambahan, namanya digabungkan dengan Penciptanya, Allah SWT seperti di dalam ucapan syahadah.

Sungguh agong manusia bernama Muhammad bin Abdullah ini, sollallahu ‘alaihi wassalam.

Bagaimana ada manusia biasa sangg
up & merasa layak menghinanya? Astaqhfirullah al-‘azim.

Ibrahim AS terkenal dengan Khalilullah. Musa AS, Kalimullah. Isa AS, Ruhullah. Akan tetapi, seorang manusia yang berjuang dari Mekah ke Madinah, dihina & disakiti, penyelamat umat & sebagainya, meminta kepada Allah SWT hanya mahu dikenali sebagai Muhammad Yatiman wa Faqiran (Muhammad yang yatim & piatu).

Allahukabar.

Lantas, Allah SWT menggelarnya, Habibullah. Kekasih Allah SWT.

Tarbiyah Rasulullah SAW sangat hebat. Bijak mengenali potensi para sahabatnya. Sekurang-kurangnya, 8 jenis manusia digilap membahu Islam sehingga tersebar keseluruh dunia.

Dikalangan mereka, pemimpin yang amanah & bijak, ulama yang mendalami ilmu, amlin (petugas) yang sentiasa berpeluh menjadi benteng Islam, darah syuhada yang berperang, ahli sufah (orang soleh yang berdoa), da’i yang hebat, orang kaya yang dermawan & rahim wanita yang solehah (melahir & mendidik anak-anak).

Contohnya, ibu-ibu hendaklah menasyidkan ditelinga anak-anak dengan lagu perjuangan supaya mereka biasa dalam soal perjuangan ini. Apatah lagi, mengekalkan ‘tag name’ di dada-dada mereka, waqaf diri untuk Islam.

Asas pegangan mereka untuk terus istiqamah di dalam perjuangan Islam antaranya, demi Allah SWT, demi Rasulullah SAW & demi Islam yang mulia.

Citra Islam sungguh mulia. Tinggal lagi pakej taqwa, sabar, tidak mudah terpengaruh dengan gimik musuh & ilmu hendaklah sentiasa ditingkatkan.

Setiap kita menjaga ‘tiang gol’ Islam & kitalah ‘goal keeper’. Pastikan musuh tidak mudah lolos.

Ingatlah, tiada alasan untuk kita menyatakan tidak mahu membantu Islam. Sudah lama kita dilantik sebagai ‘goal keeper’, muhasabah diri, dimana pula ‘tiang gol’ kita.

Cinta Hingga Ke Syurga

Datang seorang Arab dalam keadaan tergesa-gesa sambil melangkah-langkah daripada saf belakang ke hadapan. Beliau ingin bertemu Rasulullah SAW yang sedang memberi ‘kuliah/tazkirah’ dengan 1 pertanyaan.

Beliau bertanya, “bilakah berlakunya qiamat?”

Lalu baginda SAW melihat beliau & menyebabkan beliau serba salah disebabkan tindakan tergesa-gesa itu. Beliau kemudiannya kembali duduk di saf belakang
.

Selesai ‘kuliah/tazkirah’, baginda SAW mencari beliau dengan bertanya, “dimanakah yang bertanya tadi?”

Baginda SAW bertanya, “apakah persediaan kamu bila berlakunya qiamat ini?”

Beliau pun menjawab, “tiada apa sangat persediaan untuk ke sana melainkan aku sangat mencintai kami, Ya Rasulullah..”.

Baginda SAW pun bersabda, “di sana (qiamat) nanti, manusia akan bersama dengan apa yang mereka cintai. Jika benarlah kamu mencintai aku, maka kamu akan bersama aku (masuk syurga)..”.

Sollu ‘ala nabi SAW.