Ragam PRU13

1- PRU13 yang dinanti-nantikan selama ini telah pun melabuhkan tirainya dengan kemenangan BN. PR belum ada rezeki. Turun & naik bilangan 7 kerusi parlimen antara 2 gabungan parti di Malaysia hari ini; BARISAN NASIONAL & PAKATAN RAKYAT.

2- Antara yang menarik, Perak & Terengganu. Berbeza bilangan kerusi ADUN yang sangat tipis. Namun, tetap memihak kepada BN untuk membentuk kerajaan negeri. Kata Tuan-Tuan Guru, kemenangan yang tertangguh. Bukan kalah.

3- Peralihan mandat rakyat Kedah. 2008 diberi kepada PAKATAN. 2013 diberi pula kepada BN dengan anak Tun M diangkat menjadi MB Kedah yang baharu. Seperti masih berbisa Tun M ini.

4- Tuan Guru MB Kelantan yang selama 22 tahun memerintah Kelantan dengan slogan ‘Membangun Bersama Islam’ tidak mengekalkan jawatannya & diberi kepada Timbalan MB yang juga Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat. Begitu juga halnya, Ustaz Azizan Razak dikejarkan ke hospital setelah penyakitnya semakin kritikal. Syukur, kini semakin pulih.

5- Dengan berlapis memahami corak keputusan PRU13 ini, diharapkan rakyat memperolehi keuntungan daripadanya. Misalnya, BN & PAKATAN ‘berjanji’ mahu menurunkan harga kereta. Moga ianya dilaksana & bukan lagi omong kosong.

Tunaikanlah amanah ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s