CUCU ATOK NENEK

Dibesarkan dalam famili yang ramai ni kadang-kadang menghiburkan. Apatah lagi sepupu yang ramai ni masih kecil. Yang baru lahir pun ada. Nakal budak-budak, biasalah. Alhamdulillah, dicelah ramainya cucu Nenek ni, lahir seorang anak buah, Muhammad Adam Adha. Adha sebab lahir sehari sebelum Hari Raya Korban.

Betullah. Adanya Adam, kehidupan bertambah ceria & gembira. Semua orang pangkat ataupun makin tua. Dulu Along, kini Pak Long. Dulu Ayah, kini sudah dipanggil Atok. Begitu juga dengan yang lain.

Adam merupakan cucu pertama buat Ayah & Mak. Pernahlah juga merasa jadi anak sulong & cucu sulong ni. Bagai ditimang minyak yang penuh. Walau apa pun, syukur sangat sebab dapat dididikan arwah Atok yang ‘spotting’, Nenek yang manja, Ayah yang tegas tapi mesra & Mak yang tabah lagi sabar.

Bila dah besar ni. Rasa besar pula tanggungjawab. Sulong daripada 8 orang beradik & sulong daripada berpuluh sepupu. Harapnya arwah Atok disana sentiasa didoa oleh cucunya yang ramai ni. Ameen.

Dididikan semestinya kena ada ilmu. Kalau tidak, hancur. Ataupun songsang. Rasa betul selalu. Sebab lain, ‘rumahku syurgaku’. Tema ni memang sesuai sangat & kelihatan benar. Orang kata, ‘baliklah kerumah & amanlah dunia’. Lihat sahaja gejala & masalah diluar rumah. Rasa nak duduk di planet lain je. Rasa tak sanggup.

Rumahlah tempat terbaik untuk bantu & didik anak-anak. Pastinya, Ibubapa juga wajib berperanan. Ilmunya. Soal agamanya & lain-lain. Di rumah Nenek ni, ada juga amalan solat berjamaah bila kami semua berkumpul. Biasanya raya & lain-lain majlis macam cukur rambut & kenduri. Pasti ada solat bersama-sama. Sangat hebat kesan solat berjamaah! Benarlah, 27 darjat.

Ada juga amalan baca al-Quran walaupun kadang-kadang. Nak kata sempurna, tipu pula. Tapi ada & kelihatan juga sepupu yang datang ke rumah Nenek di Berop ni, baca al-Quran sendirian. Siap menghafal lagi. Syukur sangat-sangat.

Atok dulunya garang tapi sangat mementingkan didikan yang betul. Sokmo mengajak cucunya ke surau. Orang kampung pun suka dengan Atok. Lebihnya Atok, tidak berkira & suka membantu. Moga Atok dirahmati Allah SWT. Ameen.

Ok-lah, saja ‘update’ blog yang bersawang ni. Nanti komen lagi.

Byee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s