SYIRIA – Tergigit Buah Zaitun

Kami dah bersedia untuk ke bumi Syam.

1- Izzat, Fareed & aku dah ready nak ke sana. Kurus bahasa Arab selama hampir 4 bulan di Damascus University. Di balai berlepas, peluang terakhir menghantar SMS kepada kenalan & keluarga. Paling melucukan, kalau tak tutup handphone dalam kapal terbang, nanti kapal terbang terhempas. Biar betul!

2-Sepanjang separuh hari di dalam kapal terbang Emirate, kami dilayan dengan mesra. Makanan pun boleh tahan, ala-ala Arab food. Siap tergigit buah zaitun. Ingatkan rasa zaitun macam anggur. Tersasar sama sekali. Pahit! Kisah buah zaitun ini, Dr. Zahazan pernah menceritakan tentang buah zaitun ini. Abang senior di Jordan menguji adik-adik junior, “siapa nak tahu tingginya iman sesorang, makan buah ini (zaitun). Kalau manis, itulah tandanya.” Sabar je la.

3- Setiba kami di Dubai, waktu subuh. Aku dah mula keliru. Terutamanya tentang masa. Memang berbeza. Cuaca diwaktu subuh yang sejuk di Malaysia, berbeza di Dubai. Bahang kepanasan terasa. Air di toilet pun panas macam air baharu mendidih. Seksa juga untuk berwuduk. Tiba-tiba Izzat sakit perut, aku senyum je la. Pandai-pandailah nanti.

4- Hampir setengah hari kami di Dubai. Macam-macam ragam. Orang kata Dubai ialah syurga orang Arab. Macam-macam ada! Suasana di airport, sangat meriah. Selamba je tidur di kaki-kaki lima airport,seperti tidur di rumah. Kalau KLIA macam ini, memang dah kena halau.

5- “Bila kita nak praktis cakap Arab ni?”, tegur si Izzat. “Ye la, dari Malaysia ke Dubai, cakap Inggeris je…”, aku menyapa. Sampai di Syiria kot baharu kami mula bercakap bahasa Arab. Itu pun sangat basic. Tak jadi beli bawang untuk memasak di sana sebab tak ingat bawang dalam bahasa Arab. Seminggu pertama di sana, aku dah boleh adapt & berbahasa Arab.

Pesan cikgu di Damascus University, “bahasa (Arab) ini, al-Istiqlaqiyah (kena guna/praktis)”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s