SYIRIA – Tergigit Buah Zaitun

Kami dah bersedia untuk ke bumi Syam.

1- Izzat, Fareed & aku dah ready nak ke sana. Kurus bahasa Arab selama hampir 4 bulan di Damascus University. Di balai berlepas, peluang terakhir menghantar SMS kepada kenalan & keluarga. Paling melucukan, kalau tak tutup handphone dalam kapal terbang, nanti kapal terbang terhempas. Biar betul!

2-Sepanjang separuh hari di dalam kapal terbang Emirate, kami dilayan dengan mesra. Makanan pun boleh tahan, ala-ala Arab food. Siap tergigit buah zaitun. Ingatkan rasa zaitun macam anggur. Tersasar sama sekali. Pahit! Kisah buah zaitun ini, Dr. Zahazan pernah menceritakan tentang buah zaitun ini. Abang senior di Jordan menguji adik-adik junior, “siapa nak tahu tingginya iman sesorang, makan buah ini (zaitun). Kalau manis, itulah tandanya.” Sabar je la.

3- Setiba kami di Dubai, waktu subuh. Aku dah mula keliru. Terutamanya tentang masa. Memang berbeza. Cuaca diwaktu subuh yang sejuk di Malaysia, berbeza di Dubai. Bahang kepanasan terasa. Air di toilet pun panas macam air baharu mendidih. Seksa juga untuk berwuduk. Tiba-tiba Izzat sakit perut, aku senyum je la. Pandai-pandailah nanti.

4- Hampir setengah hari kami di Dubai. Macam-macam ragam. Orang kata Dubai ialah syurga orang Arab. Macam-macam ada! Suasana di airport, sangat meriah. Selamba je tidur di kaki-kaki lima airport,seperti tidur di rumah. Kalau KLIA macam ini, memang dah kena halau.

5- “Bila kita nak praktis cakap Arab ni?”, tegur si Izzat. “Ye la, dari Malaysia ke Dubai, cakap Inggeris je…”, aku menyapa. Sampai di Syiria kot baharu kami mula bercakap bahasa Arab. Itu pun sangat basic. Tak jadi beli bawang untuk memasak di sana sebab tak ingat bawang dalam bahasa Arab. Seminggu pertama di sana, aku dah boleh adapt & berbahasa Arab.

Pesan cikgu di Damascus University, “bahasa (Arab) ini, al-Istiqlaqiyah (kena guna/praktis)”.

SYIRIA – Pesan Ustazah

SYIRIA – Pesan Ustazah

1- Aku masih ingat & mengamalkannya. Segalanya bermula dengan niat. Seawal tahun di tingkatan 4, aku mengalami sedikit kepelikan (perubahan). Terutama di dalam pengajian. Antaranya, subjek Bahasa Arab yang sebelum ini seperti tiada harapan untuk cemerlang, berlaku sebaliknya. Pada awalnya, aku disyaki meniru. Tidak! Aku tak meniru pun.

2- Pesan Ustazah Hafilah, “enta hafal je dulu semua perkataan (Bahasa Arab) & wazan-wazan (Nahn wa al-Sorof) ini, satu hari nanti, enta akan tahu sebab apa. Lagi satu, kalau nak ke Mesir (Universiti al-Azhar as-Syarif), enta niat daripada sekarang…”. Aku menuruti nasihat beliau.

3- Niat ke Mesir ketika usia masih nakal, akhirnya aku berjaya memperolehi peluang ke Mesir itu. Ia tercapai setelah 5 tahun lamanya. Ketika itu, aku baharu tamat pengajian Diploma di KUSZA. Subhanallah! Hebatnya nasihat Ustazah Hafilah dan lintasan niat.

4- Usaha tangga segala-galanya. Dalam pertimbangan ke Universiti al-Azhar as-Syarif, aku ditawarkan ke KUIM (sekarang USIM). Berlaku sedikit pertimbangan. Aku redha dengan membatalkan tiket ke sana. Untuk kali keduanya, aku berniat supaya diberi peluang ke tanah arab. “Aku tak kisah mana-mana tanah arab, asalkan aku dapat jejak ke sana…”, bisik hati setelah rasa sedikit kecewa.

5- Subhanallah! Allah SWT menunaikan niat aku untuk kali kedua ini. Melalui beberapa proses, aku diterbangkan ke bumi Syam, Syiria bersama 2 orang kawan. Walaupun di dalam peperiksaan bertulis & sesi temuduga yang aku rasa tiada peluang, disebabkan ‘orang kuat Bahasa Arab’ di USIM. Namun, semua kuasa Allah SWT dalam membuat pilihan ini.

Moralnya, aku terkesima dengan pengalaman ‘berniat’ ini. Lama kita mendengar & memahami hadith Nabi Muhammad SAW berkaitan niat ini, tapi berapa ramai menyakininya. Niat tanpa usaha yang gigih tidak ke mana-mana!

Niat untuk seterusnya!