Kepala ‘Otak’

Sambung study di universiti antarabangsa tentu seronok. Kepelbagaian sentiasa dirai. Sama ada di dalam kuliah hingga di luar kuliah. Rakyat kampus juga antara sebab keseronokan itu.

Mula-mula jejak kaki di universiti ini, saya ‘mabuk’ dan kepeningan. Kadang-kadang sesat di tempat yang sama. ‘Mabuk’ dan pening dengan suasana antarabangsa. Lain daripada sifat dan sikap tempatan.

Memenatkan. Inilah perkataan yang difikirkan. Menyesal. Perkataan kedua yang disentiasa dimuhasabahkan, siang dan malam.

Tapi itu dahulu. Sudah hilang pun kepenatan dan penyesalan tadi.

Hari ini, ianya bertukar cerdas dan cergas. Penyesalan berubah satu harapan. Agak falsafah semua ini. Tapi inilah emosi yang menolak untuk terus ke depan.

Apa sebenarnya yang ingin dikongsi?

Kecerdasan, kecergasan, harapan ini telah timbul selepas hampir 1 bulan ‘disepak terajang’ (baca: dilatihtubi) dengan ‘article reviews’, ‘presentations’ dan lain-lain.

Bukan nak luah perasaan.

Betullah, sebelum berhasil/terhasil sesuatu kenalah ‘didera’ atau adakan banyak latihan. Berlatih dan terus buat latihan. Cuma ‘sesi latihan’ kebanyakkannya di luar jadual dan fokus kebiasaan.

Di luar jadual ini ialah tak kira bulan ke diwaktu siang atau matahari diwaktu malam, semua ‘assignments’ mesti disiapkan dengan cepat, tepat dan memudahkan orang untuk memahami.

Faham disini dengan makna pensyarah boleh baca atau bukan ‘copy and paste’. Bukan senang sebenarnya nak ke arah itu. Bisik dalam diri, kena ke arah juga. Kadang-kadang biarlah terlambat untuk ‘submissions’ (jangan tiru kenyataan ‘lambat’ ini).

Fokus kebiasaan yang luar biasa. Contohnya, 1 artikel melibatkan hampir 30-40 mukasurat. Seronok lagi baca mukabuku yang ada ‘Older Post’.

“JK – LoL”.

Mata dan ‘kepala otak’ semakin tajam. Tajam bukanlah bijak atau seangkatan dengannya. Tajam itu usaha untuk memberi tanggungjawab dan keprihatinan untuk faham isi kandungan dan disebalik isi kandungan artikel itu.

Kemudian, bertindak terus menerus.

Bunyi macam bukanlah masalah sangat. Bagi saya, ia bermasalah. Kognitif saya masih belum lagi bagus. Usaha semakin digandakan sekarang.

Tamat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s