Kepala ‘Otak’

Sambung study di universiti antarabangsa tentu seronok. Kepelbagaian sentiasa dirai. Sama ada di dalam kuliah hingga di luar kuliah. Rakyat kampus juga antara sebab keseronokan itu.

Mula-mula jejak kaki di universiti ini, saya ‘mabuk’ dan kepeningan. Kadang-kadang sesat di tempat yang sama. ‘Mabuk’ dan pening dengan suasana antarabangsa. Lain daripada sifat dan sikap tempatan.

Memenatkan. Inilah perkataan yang difikirkan. Menyesal. Perkataan kedua yang disentiasa dimuhasabahkan, siang dan malam.

Tapi itu dahulu. Sudah hilang pun kepenatan dan penyesalan tadi.

Hari ini, ianya bertukar cerdas dan cergas. Penyesalan berubah satu harapan. Agak falsafah semua ini. Tapi inilah emosi yang menolak untuk terus ke depan.

Apa sebenarnya yang ingin dikongsi?

Kecerdasan, kecergasan, harapan ini telah timbul selepas hampir 1 bulan ‘disepak terajang’ (baca: dilatihtubi) dengan ‘article reviews’, ‘presentations’ dan lain-lain.

Bukan nak luah perasaan.

Betullah, sebelum berhasil/terhasil sesuatu kenalah ‘didera’ atau adakan banyak latihan. Berlatih dan terus buat latihan. Cuma ‘sesi latihan’ kebanyakkannya di luar jadual dan fokus kebiasaan.

Di luar jadual ini ialah tak kira bulan ke diwaktu siang atau matahari diwaktu malam, semua ‘assignments’ mesti disiapkan dengan cepat, tepat dan memudahkan orang untuk memahami.

Faham disini dengan makna pensyarah boleh baca atau bukan ‘copy and paste’. Bukan senang sebenarnya nak ke arah itu. Bisik dalam diri, kena ke arah juga. Kadang-kadang biarlah terlambat untuk ‘submissions’ (jangan tiru kenyataan ‘lambat’ ini).

Fokus kebiasaan yang luar biasa. Contohnya, 1 artikel melibatkan hampir 30-40 mukasurat. Seronok lagi baca mukabuku yang ada ‘Older Post’.

“JK – LoL”.

Mata dan ‘kepala otak’ semakin tajam. Tajam bukanlah bijak atau seangkatan dengannya. Tajam itu usaha untuk memberi tanggungjawab dan keprihatinan untuk faham isi kandungan dan disebalik isi kandungan artikel itu.

Kemudian, bertindak terus menerus.

Bunyi macam bukanlah masalah sangat. Bagi saya, ia bermasalah. Kognitif saya masih belum lagi bagus. Usaha semakin digandakan sekarang.

Tamat.

Advertisements

Urus Duit

Budaya kerjaya terutama tentang pengurusan kewangan.

Duit. Oh… Duit.

Masuk banyak, keluar pun meleleh. Itulah aliran duit untuk beberapa bulan yang lepas. Dah lama tak ‘update’ masuk dan keluar duit daripada ATM.

Pengurusan kewangan ini memanglah penting untuk semua orang. Tak kira yang bergaji besar atau kecil.

Soalnya, urus duit.

Kebetulan, kelas sekarang sedang diskusi tentang pengurusan duit. Panggil duitlah, lebih dekat dan nyata daripada wang.

Apa yang dibuat dengan duit yang keluar meleleh itu?

Joli ke? Makan-makan ke? Beli barangan tak perlu ke? Apa ke? Mana duit ini disalurkan.

Dah berapa banyak perancangan dan buku-buku urus duit ditelaah untuk semata-mata nak lihat duit ini duduk diam-diam di dalam jagaan pegawai bank.

Tentang bank laburkan duit itu, kerja bank-lah. Harap-harap pelaburan yang halal nanti.

Ok, fokus tentang urus duit tadi.

Urus duit. Duit untuk mak ayah, untuk belanja harian dan simpanan masa depan. Masa depan untuk kahwin, untuk tempat berteduh dan tentunya untuk pengangkutan. Sama ada kereta atau pun motor.

Itu belum lagi untuk amal jariah, untuk Islam. Infaq demi perjuangan.

Semua tentang urus duit ini kena detail.

Detail untuk ditulis sebagai catatan. Catat untuk tahu apa dan ke mana duit itu dilaburkan.

Tak untung pun taka pa, tapi biarlah berbentuk pelaburan dan mendapat manfaat daripadanya.

Contoh, orang yang sedekah duit, Allah SWT akan membalas amalan baik tadi.

Kenalah banyak sedekah, banyak menyumbang. Betul tak?

Teringat cerita sahabat Nabi SAW yang kuat dan bijak ‘cari duit’. Saidina Abd Rahman ‘Aus, hartawan, orang kaya Makkah dan Madinah.

Beliau mencari pasar untuk ‘bina duit’.

Hebatkan? Tapi, pastinya dengan urus duit. Pengurusan tadi!

Bukan tiba-tiba ‘kaya dengan duit’ yang banyak.

Labur duit dengan membeli emas pun bagus juga. Pelaburan berzaman yang menguntungkan. Ramai dah kawan-kawan yang beli emas dan mengajak untuk sama-sama beli emas.

Nak emas nanti.

Seorang kawan di UM berjaya mengadakan walimah al-urus dia dengan hasil pelaburan di dalam emas ini.

Sangat memberansangkan, bukan?

Tapi dia dah lama melabur. Kalau sekarang melabur, mungkin awal tahun 2014 boleh fikir-fikir tentang bait al-muslim. Jom urus duit!?