Pak Habib dan KCB

Bismillahirrahmanirrahim.

Separuh hari di SERUMPUN 2011, Melangitkan Karya & Membumikan Cinta.

Inilah rasanya kali pertama penulis mengikuti “bengkel penulisan”. Sangat memberangsangkan. Lagi-lagi dengan kehadiran penulis-penulis hebat di rantau asia ini.

Habibburrahman el-Shirazy, Helvy Tiana Rosa, Asma Nadia, Fatimah Syarha dan Syed Alawi Alatas.

Bukan senang untuk berjumpa dengan mereka. Manusia yang sentiasa membaca, berfikir dan menulis. SERUMPUN 2011 sememangnya menemukan empat mata dengan penulis-penulis “Best Seller” ini.

Pak Habib (Habibburrahman el-Shirazy) dan Ketika Cinta Bertasbih (KCB). Semenjak Ayat-Ayat Cinta (AAC) menjadi fenomena baharu dunia cinta anak muda-mudi terutama di Malaysia. Masih ingat lagi penangan AAC ini, teman-teman penulis mulai mengimpikan calon orang rumah mereka seperti ‘Aisyah.

Tak kurang juga teman-teman penulis yang perempuan. Sangat meminati suami ‘Aisyah.

Pak Habib segera mengasak kami di dalam bengkel dengan beberapa falsafah “Dakwah bi-Hal” ini. Berdakwah di dalam filem. Tentunya kita tahu cerita-cerita Pak Habib yang difilemkan. KCB terutamanya. Boleh penulis katakan hebat dan berpengaruh KCB ini.

KCB dimulai dengan disiplin yang sangat kuat. Disiplin menterjemah kefahaman cinta Islami oleh Pak Habib ke dalam sebuah filem. Disiplin pelakon-pelakonnya. Disiplin mualamah pelakon-pelakon. Subhanallah.

Siap rujuk para alim ulama lagi tentang intipati filem-filem Islami Pak Habib. Penulis sarankan pengarah-pengarah industri filem Malaysia buat rujukan dengan para alim ulama di Malaysia. Mufti pun ramai. Penulis yakin, industri perfileman Malaysia akan menjadi medium mempromosi kehidupan yang lebih baik kepada anak muda-mudi Malaysia kembali kepada Islam.

Islam sebagai cara hidup (ad-din).

“Power” betul industri filem ini. KCB pernah diikuti 1.8 juta rakyat Indonesia. Bayangkanlah jika ia berlaku di Malaysia. Jika separuh bilangan rakyat Malaysia dibandingkan dengan jumlah yang menonton KCB tadi (2.9 juta rakyat Malaysia) bakal terkesan. Terkesan dengan keseluruhan KCB itu. Baik gaya hidup, gaya fesyen, semangat mengenal Islam, hidup dalam pandangan Islam dan sebagainya.

Bayangkan, belum tentu lagi jika penulis menjadi ustaz yang mengajar di masjid seluruh Malaysia dapat mempengaruhi 2.9 juta rakyat Malaysia. Maklumlah, kebanyakkan masjid seperti untuk orang lama dan pencen.

“Dakwah bi-Filem” ini satu usaha. Membuka jalan kepada mereka yang tegar dengan TV. Sinetron Bawang Putih dan Merah pernah mengigaukan rakyat Malaysia. Igauan ini luar biasa. Penulis bersetuju dengan Pak Habib (saranan dan pandangannya) bahawa Pak Habib dan teman-teman sepertinya memberi inisiatif yang positif kepada mereka yang sesat lama. Jahil lama. Keliru lama. Tak pernah kenal indahnya Islam itu.

Jadi, sebelah pihak lagi seperti Pak Ustaz meluruskan niat perubahan mereka mengenal Islam yang sebenar itu. Tolong-menolonglah dalam amal kebajikan.

Cukuplah disini. Penulis teruja dengan SERUMPUN 2011 ini.

Penulis berharap ia diterima amal soleh dan memberi inspirasi yang hebat dalam “cita-cita menulis” ini. Menulis bukan untuk hari ini, untuk hari esok.

“Satu Buku Sebelum Mati”, cabaran penceramah. “Bisa… (Insya Allah)”, sahut penulis dan teman-teman sebengkel.

Wallahua’lam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s