Bersabarlah, Masa Akan Tiba – Pesan Mak

Kita sama-sama menyedari, masa berlalu begitu pantas. Tahun baharu telah pun menjengah ke bulan yang kedua iaitu Februari. Masih ingat di dalam ingatan, ketika musim puasa dahulu, sekitar berumur 10 – 15 tahun, terasa lambat masa untuk berlalu. Laungan azan sentiasa menandakan berakhirnya penantian untuk meneguk segelas air.

Maha Benar ucapan sumpah Allah SWT di dalam ayat-ayat cinta-Nya, surah al-‘Asr. Hanya mereka yang beramal soleh dan berpesan-pesan antara satu sama yang lain itu tidak rugi dengan masa-masanya.

25 Februari 2011, ujian pertengahan bahasa inggeris. Keyakinan untuk menjawab dengan baik masih kabur. Perasaan bimbang senantiasa menghantui minda dan perasaan. Siapa tidak bimbang dengan kegagalan. Kalian tidak bimbang? Kalian memang hebat. Walaupun ujian ini tidak dikira sebagai markah, ia bakal menggambarkan status perubahan berbahasa inggeris. Tentu bimbang menghadapinya nanti.

Kelas intensif mula difikirkan bersama. Ini mungkin jalannya. Ya, manusia ini sememangnya perlu ditekan atau dipaksa untuk berubah. Keadaan selesa juga antara sebab kelembapan untuk serius melakukan status perubahan itu. Intensif? Dipaksa untuk mengakui kelemahan. Kelemahan berbahasa inggeris.

Mula-mula, dibentang semula pengajian menengah atau SPM. Terlalu asas. Itulah salah satu kelemahannya. Teringat perbualan bersama seorang sahabat. Beliau menggambarkan seolah-olah tiada memori berkaitan pengajian bahasa inggeris di sekeloh dahulu. Guru yang mengajar pun lupa wajah-wajah mereka. Bayangkan. Mungkin itulah situasi pengajian bahasa inggeris. Tidak ambil peduli. Bahasa Melayu, Sains dan Matematik menjadi keutamaan.

Kenapa topik bahasa inggeris menjadi penulisan kali ini? Kenapa? Seperti sebelum ini. Menulis membuatkan diri terasa lega dengan segala tekanan. Tekanan monolog. Senantiasa bercakap-cakap di dalam diri. Boleh ke? Banyaknya kena ulangkaji? Perkataan banyak lagi tak hafal? Sempat ke nak faham semua? Ini yang dibimbangi.

Banyakkan kerja, kurang bercakap. Kata-kata begini penguat untuk menyahkan monolog lagho tersebut. Mesti terus ke hadapan. Cuba sebaik mungkin dan gunakan segala kemungkinan untuk mengubah status itu. Bukan senang untuk menjadi senang, betul tak? Motivasi ini ada dalam diri, terkadang terhadang oleh lalang-lalang kehidupan. Isu tempoh pengajian, muhasabah kursus pengajian, soal bait muslim dan lain-lain. Pesan Mak yang sangat mujarab, “bersabar… masa tu akan tiba…”. Terima kasih, Mak.

Tinggalkan monolog lagho itu dan teruskan bekerja demi mengubah status. Mampu mengubahnya!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s