My Quiz 1: Data Analysis (Band 5)

The bar graph illustrates the results of a survey that is carried out on those aged 18-30 and 45-60 and the factors affecting their work performance conducted by a personnel department at a major company. (good but where’s your main trend?)

The most striking feature is 90 (90 what? 90 percent?) of change for personal development due to those aged 45-60 as highest factor while those aged 18-30 affected by 80 of team spirit as biggest factor. (sentence structure: based on the graph, the highest factor affecting work performance is change for personal development for those aged 45-60 which is 90% while the highest factor affecting work performance those aged 18-30 is team spirit which is 80%). Despite those aged 18-30 led the 80 of team spirit as biggest factor; there still share with those aged 45-60 as well as shared 30 of work environment (something not quite right about your sentence structure here…what actually is the point that you’re trying to make here?). However, both of them have different lowest factors affecting their work performance (yes, both of them do but make comparisons), 40 of job security and respect from colleagues led by aged 45-60 and 30 of work environment led by aged 18-30.

In summary, while young adults between the ages 18-30 affected by these 10 factors, older between the ages 45-60 are still majority in total number who affected their work performance. Continue reading

Imbauan: Kisah Idealis Dahulu

12.40 pm – “Ustaz, macam mana kita ingin atasi masalah kawan-kawan yang ‘manja’ di dalam berjuang ini?”. Saya mula memikirkan jawapan yang terbaik dan sesuai dengan konteks soalan tersebut. Soalan yang baik daripada orang yang baik.

Cabaran di dalam berjuang ini pasti ada. Sifat peribadi seperti ‘malas’ untuk kemaskini pengetahuan dan latihan antara sebab kita gagal untuk menghadapi dengan cermat cabaran ini. Orang sekarang panggil, “U ni kuno la…”. Ya! Mungkin saya setuju. Kita tahu ‘planet’ apa yang kita hadapi. Manusia dipenuhi maklumat. Manusia cergas bergerak dan bermacam-macam lagi. Generasi X. Terkadang tidak pasti menentukan sifat mereka.

Antara cabaran yang biasa dihadapi apabila berjuang ini, sifat rasa selesa (Ustaz Riduan Mohamad Nor) dengan suasana. Saya menganggap ia sebagai dunia yang melekakan. Contohnya, zaman kampus sebagai MPP, kita leka dengan tawaran-tawaran istimewa. Baju baharu, kem latihan yang selesa seperti di hotel, kerjasama lelaki dan perempuan di dalam ‘aktiviti air’ dianggap biasa dan ianya ‘up-to-date’ dan lain-lain. Siapa tidak leka?

Sebagai manusia yang penuh dengan pengetahuan dan latihan, anda sepatutnya mampu untuk membezakanya. Haq tetap haq, batil selama-lamanya batil. Tiada istilan ‘Ais Batu Campur’ keduanya.

Kesemua ini mungkin dapat di atasi dengan pengetahuan a.k.a ilmu dan latihan a.k.a tarbiyyah. Ia bergerak seiring dan tidak terpisah. Massa hari ini terlalu kompleks untuk kita faham. Ini juga cabaran. Massa kampus juga kompleks seperti warna-warni pakaian mereka.

Persediaan. “Saya perlukan fizikal, mental dan emosi yang terbaik!”. Bisik saya. Dahulunya bersama kawan-kawan menghadapi politik kampus memang menyukarkan. Fizikal kena laju. Stamina harus dalam keadaan cergas. Mesyuarat tak terkira dan terkadang semuanya penting. Mesti hadir semua. Bayangkan jika tiada daya untuk semua ini, mungkin kita akan tertinggal. Tertinggal masa, maklumat dan lain-lain melalui kerja-kerja norma di dalam kepimpinan itu.

Mental, jangan sampai gila. Gila dengan erti kata tidak tahu membezakan yang masa realiti dan fantasi. Seolah-olahnya semua fantasi. Idealis. Memang di zaman kampus semua perkara kita anggap mampu untuk dicapai dengan apa sahaja cara. Demostrasi, diplomasi, rapat umum dan lain-lain. Yang pasti, isu dicapai.

Akhirnya, emosi harus jua di dalam keadaan baik. Emosi menyebabkan kita mudah ‘lulus dan gagal’ melakukan sesuatu. Perasaan sedih dan terkilan dengan masalah-masalah sosial di dalam kampus terkadang membuat kita tersentuh. Tersentuh sehingga tidak melakukan apa-apa kerja. Emosi juga akan diusik oleh manusia lain yang tidak sekufu dengan kita, pastinya mereka dengki dengan kejayaan-kejayaan kita selama ini. Mungkin dihantar emosi ‘cinta’ emosi ‘gagal di dalam peperiksaan’, emosi ‘dengan kerja-kerja luar yang banyak’ dan lain-lain lagi.

Fizikal, mental dan emosi pastinya diberi cabaran. Tanya tentang dengan persediaan kita bagaimana selama ini dan hari ini? Tanyalah…

Ketirisan Fokus dan Tertipu

1.56 am – Kembali ke Kampung Berop. Menulis catatan mingguan sebelum melelapkan mata yang semakin mengecil. 3 hari dalam seminggu ini, tema kebingungan dan bercelaru menjadi-jadi. Seperti tersasar daripada landasan biasa. Fikiran dan hati sentiasa berbisik mengatakan sesuatu yang terkadang luar jangkaan. Ia seperti muhasabah, mencari identiti, hilang fokus dan tertipu dengan fitrah.

7 hari lagi melengkapkan 2 bulan di universiti antarabangsa. Salah satunya, tersimpan persoalan yang tiada jawapan yang pasti. “Kenapa dahulunya Pengajian Sunnah dan kini Sains Perpustakaan…”. Akui, mengelak untuk menjadikan persoalan ini sebagai peluru melemahkan segala impian. Masih usaha untuk konsisten mencari dan memahami hikmah di atas ketetapan dan peluang yang diberi oleh-Nya. Secara tiba-tiba, perkataan “Legal Informatics” melegakan kegusaran. Tak tahu kenapa.

“Legal informatics” merupakan salah satu masa depan buat mereka yang berenang di dalam lautan mata pelajaran Sains Perpustakaan. Ia seperti ada tarikan. Begitu juga dengan nama beliau, Ibn al-Nadim al-Warraq, musabab sesi muhasabah, mencari identiti, kehilangan fokus itu tadi lenyap dan mampu untuk tersenyum. Kenapa perlu puitis begini kalimah di dalam tulisan ini. Mungkin menulis lewat pagi.

Ibn al-Nadim al-Warraq di “Kulliyyah of ICT” ini ingin mengenali dan berada diposisi “Legal informatics” di zaman maklumatnya.

Ya! Sekurang-kurangnya, keazaman untuk menjadi seperti beliau dengan posisi jawatan yang baharu dan bukan hanya sebagai “Bibliographer” di gudang buku ini, terhasil untuk visi pengajian. Memang ramai yang kehairanan apabilan kawan-kawan dan jua saya mengaku, “kami manusia perpustakaan…”.

Ada apa dengan bidang kalian? Jawapan ringkas seorang kawan, Naelah, “Ya! Memang kerja kami di perpustakaan susun buku sahaja…”. Sambil beliau membetulkan cermin mata yang tampak “old school”. Cuba mengelak untuk memberi jawapan seperti itu, dengan tujuan memberi khayalan baharu kepada generasi maklumat hari ini, perpustakaan dan pustakaan mampu mengubah insan bernama manusia. Allah SWT menyeru dengan “Bacalah…”.

Ini kecelaruan yang berfilem di dalam minda. Sentiasa terpasang walaupun tiada penontonnya lagi.

Tidak konsisten dan berasa rendah diri dengan kelemahan. Bahasa inggeris. Menyesal sememang nostalgia kerana tidak betul-betul memahirkannya sewaktu dibangku sekolah. Tahap keinggerisan. Harap sesuai istilah ini. 1 semester di “language wash”, siap “polish” untuk memastikan “reading, listening, speaking and writing” berkilat.

Ia sebagai cabaran sebenarnya. Jika tidak meletakkan diri dengan sengaja (bukan ditempat yang mendatang mudharat besar) di tempat sememangnya mencabar tahap sabar dan usaha, mungkin kita tidak akan menjadi produk yang berkualiti suatu hari nanti. Munzir, kawan daripada Arab Saudi, mempunyai misi dan visi (cita-cita) yang tenang lagi jelas. Nasihat beliau, “sentiasa fikirkan kita mampu dan boleh melakukannya (lulus kelas bahasa inggeris 1 semester ini), Allah SWT akan membantu nanti…”. Kecelaruan sedikit menipis setelan menulis semua ini. Manusia itu pelbagai. Menampilkan expresi jua pelbagai. Mungkin ini antara cara menenangkan kecelaruan dan kebingungan untuk rasa lega sementera.

Diakhirnya, membelek tulisan Dr. Yusuf al-Qaradawi berkaitan masa, seolah-olah ditampar dengan beberapa tulisan beliau antaranya, manusia (diri) ini lalai dan leka serta tidak mengambil peluang di atas kekosongan waktu untuk memahami kejadian-Nya dengan batiniyyah dan bukan sahaja zahiriyyah. Mungkin itu sebab kegagalan (kebingungan dan bercelaru) berlaku minggu ini. Kurang memahami kejadian dan semakin lalai dan leka dengan mempertingkatkan bacaan supaya otak dan minda waras di dalam membentuk diari hidup.

Mungkin keseorangan.

Hikmah di Level 4 Section 6

Assalamu’alaikum Wbt.

Ye! Memang lama saya tidak mengemaskini blog. Dah bersawang agaknya. Saya hanya sempat menempel ‘review in 2010’ yang disediakan oleh ‘wordpress.com’. Mungkin itu yang terbaik sebagai mesej ringkas bahawa saya masih mahu menulis di dalam blog. Hari ini saya cuba meluangkan masa untuk mengisi sedikit bingkisan. Saya mengaku, terasa sedikit lega dan lapang setelah menulis di blog ini.

29 November 2010 yang lepas, saya mendaftar sebagai siswa lagi, pasca-siswazah di UIAM, Gombak. Tidaklah begitu lama di universiti ini, cuma suasana baharu menyebabkan saya banyak mempelajari erti kebebasan dan mencipta perubahan. Saya setuju, pasca-siswazah suatu dunia baharu. Bukan lagi seperti di zaman siswa yang sarat dengan ‘idealisme’. Mungkin itu dahulu, suatu catitan sejarah dan pengalaman. Langkah mematangkan tindakan dan gaya fikir siswa kampus.

Seminggu pertama di universiti yang hampir bersempadan dengan Negeri Pahang ini, ternyata kosong dengan jadual kuliah. Sempat jua bersua dengan program-program intelektual di sekitar lembah klang, Diskusi bersama Sheikh Dr. Ramadhan al-Bouti di IKIM, Diskusi bersama Dr. Afifi al-Akiti dan ramai lagi. Inilah keadaan yang saya nanti-nantikan selama ini. Menjadi manusia yang bergerak dan mencari!

Seawal di Gombak dahulu, ada juga merancang untuk sewa diluar, ternyata tidak berhasil. Keadaan dan masa menyebabkan saya dan kawan-kawan akui untuk tinggal di Mahallah. Agak asing bunyinya, tapi itulah tempat berteduh.

2 minggu selepas pendaftaran, peperiksaan menentukan layak ke Kulliyyah pun bertandang. Secara ikhlas, memang saya agak ‘cuak’. Dah lama tak berbahasa inggeris. Peperiksaan bahasa inggeris diakui senang dan membuat saya dan kawan-kawan sedikit yakin untuk lulus. Lulus untuk ke Kulliyyah. Ternyata, tidak sama sekali. Pesan orang lama, peperiksaan ini bukan nak lihat banyak mana idea yang kita mampu luahkan di dalam kertas jawapan, ia lebih kepada mengukur tahap mana ‘ke-inggeris-an’. Maksud saya, ‘english in english or english in malay or jawa and others’.

Level 4 Section 6 hebat bersama Madam Zu dan Ms. Saridah. Ini nama kelas bahasa dan sifu-sifu saya. Macam-macam bangsa ada, alhamdulillah semuanya muslim. Berbekalkan pengalaman berada di negara orang menyebabkan saya agak faham dengan perangai mereka. Ada yang dari Kazakhtan, Arab Saudi, China, Thailand, India, Somalia, Djoubuti dan sebagainya. Macam makan ABC, pelbagai rasa dan warna.

Selama 1 semester saya akan mengadap kawan-kawan yang pelbagai ragam. Saya suka dengan gaya fikir mereka walaupun agak bengang dengan tindakan luar kawalan mereka. Saya pun tak pasti, sama ada budaya mereka atau saja ‘action’ atau memang mereka tak faham apa yang mereka buat. Inilah antara tujuan Allah SWT menjadikan manusia yang berbeza-beza, lil-ta’arauf.

Tentang pengajian, saya sedang menyambung ‘Master in Library and Information Science’. Ramai juga kawan-kawan yang bertanya, kenapa buat bidang ini? Macam mana daripada Pengajian Sunnah boleh buat bidang Perpustakaan? Hmm… Susah juga nak jawab soalan-soalan sebegini. Konklusinya, saya menyatakan saya masih mencari Hikmah disebalik semua ini.

Pelik. Tentunya pelik. Memang saya meminati bidang-bidang berkaitan media, politik dan sunnah atau hadith. Selalu saya bertanya dan berdoa kepada Allah SWT, kenapa saya di bidang Keperpustakaan ini? Saya bersangka baik dengan semua ini. Bukan senang mencari hikmah ini, tapi yakin pasti ada sesuatu. Kadang-kadang saya menyedapkan hati dengan menyatakan, ‘saya ingin menjadi seperti Ibn Nadim yang mengarang kitab al-Fihris…’. Itu tekad dan langkah saya untuk bercinta dengan bidang ini.

Mungkin kita ada alasan masing-masing di dalam mencorak masa depan. Tetapi yakinlah dengan perancangan Allah SWT. Yang pasti, kita menyumbang kepada agama. Agak falsafah bunyinya.

Suasana yang begitu teruja. Orang kata, juling mata melihat warna-warni pelajar di sini. Macam-macam gaya dan fesyen. Yang melayu pun terkadang seperti orang Arab Saudi. Tepuk dada, tanya iman. Di dalam hadith pertama tulisan Imam an-Nawawi, berkaitan niat. Kalau memang niat nak mencari bakal orang rumah di sini dengan berbagai alasan seperti cantik, kita akan memilikinya. Tetapi, jika ilmu yang kita ‘gila’kan dan kita akan ‘gila’ dengan mencari ilmu. Miftah ilmu bagi saya, bahasa.

Biah. Saya setuju, solat berjamaah disini terjaga. Keadaan landskap yang menjadikan masjid ditengah-tengah menyebabkan kami sentiasa berhubung antara satu sama yang lain. Begitu juga denggan Dar al-Hikmah atau perpustakaan. Bersebelahan masjid. Jenis makanan pun membuatkan saya naik 5 kg. Makanan Arab, ala-ala Arab dan macam-macam ada.

Tulisan ini bukanlah mewakili bahagian promosi universiti akan tetapi perkongsian selama berada disini. Mereka terbuka di dalam komunikasi. Suasana mendesak anda menjadi yang terbaik. Cipta potensi dan lakukan untuk perubahan. Tiada siapa mengawal anda. Keberadaan disini pun mungkin tidak lama, hanya memakan 2 tahun untuk pengajian pasca-siswazah. Ulama dahulu pun sangat lama bergelumang dengan kitab-kitab mereka dan selepas itu baharu bergelas ‘alim. Inikan kita yang baharu berjinak-jinak dengan peringkat sarjana.

Ilmu menuntut kita untuk lama bersamanya. Lagi lama, lagi mesra dan faqih. Jangan bimbang soal masa, itu antara syarat tholib al-ilm. Akhir kata, pastikan kita dalam keadaan sedar di dalam tindakan dan yakin serta berusaha mencari hikmah sebagai manusia. Manusia bergerak adalah manusia yang hebat. Lama tidak bermakna kita gagal. Bak gurauan kawan-kawan saya, lagi lama lagi mahal!

Wallahua’lam.

2010 in review

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meter™ reads Wow.

Crunchy numbers

Featured image

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 8,800 times in 2010. That’s about 21 full 747s.

In 2010, there were 40 new posts, growing the total archive of this blog to 191 posts. There were 46 pictures uploaded, taking up a total of 14mb. That’s about 4 pictures per month.

The busiest day of the year was January 10th with 108 views. The most popular post that day was Diari MPP: Resolusi Sidang Pleno 2009.

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were facebook.com, ainulfaridah.blogspot.com, search.conduit.com, wardah1303.blogspot.com, and rijal82.blogspot.com.

Some visitors came searching, mostly for peranan mahasiswa, sungai dalam laut, peranan mahasiswa dalam pembangunan negara, sungai bawah laut, and alif ismail.

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

Diari MPP: Resolusi Sidang Pleno 2009 January 2010
1 comment

2

Peranan Mahasiswa Sebagai Generasi Pelapis Kepimpinan Negara September 2008
1 comment

3

Sungai Dalam Laut, Subhanallah! March 2010
8 comments

4

Marwa El Sherbiny: The Headscarf Martyr July 2009

5

Artikal Pilihan : MODAL INSAN MAHASISWA CEMERLANG October 2008
1 comment