Mahasiswa Tahun Akhir SPM Hebat!

Dari kiri: Ihsan, Ashraf, Khair, Dr. Adel, Alif, Hafizuddin & Zuhaili

Bismillahirrahmanirrahim thuma alhamdulillah.

Assalamua’laikum wbt.

Julung-julung kalinya mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pengajian Sunnah Dengan Pengurusan Maklumat dengan kerjasama Fakulti Pengajian Quran Dan Sunnah (FPQS), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) berjaya menganjurkan Majlis Perasmian Dan Pelancaran Laman Web e-Manuskrip pada 7 April 2010, Rabu yang lalu. Majlis ini telah berlangsung dengan meriahnya di Dewan Kuliah Utama, FPQS jam 8.00 malam dan dirasmikan oleh Y. Bhg. Profesor Dato’ Dr. Muhammad Muda, Naib Canselor USIM. Kehadiran penonton melibatkan kesemua mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pengajian Sunnah Dengan Pengurusan Maklumat daripada semester pertama hingga empat.

Manuskrip merupakan khazanah hebat dan agung di dalam dunia Islam. Kebanyakkan usia dokumen bertulis seperti manuskrip ini melebihi 100 tahun lamanya. Ia menjadi sumber dan bahan rujukan utama kepada tulisan-tulisan baharu dizaman moden hari ini. Di alam melayu, manuskrip merupakan bahan tinggalan bersejarah yang mana membantu generasi hari ini memahami gaya hidup dan nilai kebudayaan yang wujud seantero dunia sebelum ini. Begitu juga manuskrip yang wujud di alam dunia Islam yang mana kebanyakkan tulisan-tulisan tokoh agung Islam menulis didalamnya.

Melihat kepada hakikat kepada keistimewaan dan kepentingan manuskrip ini, mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pengajian Sunnah Dengan Pengurusan Maklumat menyahut cabaran dan saranan Y. Bhg. Profesor Dato’ Dr. Muhammad Muda, Naib Canselor USIM supaya mahasiswa Islam ‘bergerak mengikut masanya’, iaitu membuktikan kepada dunia hari ini bahawa mahasiswa Islam juga tidak ketinggalan dengan arus perkembangan dunia teknologi dan maklumat. Mahasiswa Islam mampu mengembangluaskan pengetahuan ilmu-ilmu lama ini menerusi capaian atas talian (Online) kepada warga USIM khususnya dan masyarakat umumnya.

Pembangunan laman web ini merupakan projek ilmiah bagi dua orang mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pengajian Sunnah Dengan Pengurusan Maklumat. Ia juga membantu pihak fakulti dan universiti dalam membuktikan kebolehpasaran seseorang mahasiswa sebelum melangkah ke alam pekerjaan yang sebenar.

“Pembangunan web atau sistem e-Manuskrip ini, kami telah cuba mengaplikasikan beberapa perisian dan perkakasan seperti Pengaturcaraan PHP, HTML, MySQL, Dreamwever 8, Swish Max dan lain-lain”, tambah Mohamad Ihsan Mohamad Arif yang merupakan salah seorang mahasiswa yang terlibat didalam pembangunan web tersebut.

Antara tujuan penganjuran majlis ini adalah untuk memperkenalkan laman web e-Manuskrip yang pertama dan dibina sendiri oleh mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pengajian Sunnah Dengan Pengurusan Maklumat, USIM. Selain itu, ia juga bertujuan mengumpul, menyimpan dan berkongsi khazanah manuskrip di Malaysia sama ada manuskrip Melayu atau Arab. Secara tidak langsung ia menghargai hasil kerja pengemaskinian manuskrip melayu dan Islam selama satu semester oleh mahasiswa yang mengambil kursus Manuskrip Melayu Dan Islam: Kajian Dan Analisis.

Difahamkan bahawa penawaran kursus seperti ini di Fakulti Pengajian Quran Dan Sunnah merupakan langkah berani dan perintis serta citra baharu kepada fakulti khususnya dan USIM amnya kerana tidak banyak dimana-mana institusi pengajian tinggi menawarkan kursus seperti ini. Tambahan, ia diperkenalkan dengan lebih awal kepada mahasiswa Islam diperingkat ijazah sarjana muda.

“Fakulti Pengajian Quran Dan Sunnah merupakan roh kepada USIM itu sendiri. Ia kerana Al-Quran dan As-Sunnah menjadi pedoman kita bersama dalam mengorak langkah kejayaan demi kejayaan di universiti ini. Saya berpandangan pihak fakulti telah mengambil langkah berani dengan penawaran kursus seperti ini dan mahasiswa itu sendiri merupakan perintis dan pelopor kerana mempelajari ilmu ini sehingga berjaya membina laman web e-Manuskrip. Mahasiswa harus berbangga.”, kata Y. Bhg. Profesor Dato’ Dr. Muhammad Muda, Naib Canselor USIM.

“Ia juga membantu kita merealisasikan agenda Islam dengan penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi maklumat yang terkini. Apatah lagi, ilmu-ilmu lama ini diterjemah atau disalur melalui laman web sepeti e-manuskrip ini”, tambahan beliau ketika ucapan perasmian didalam majlis ini.

Muhammad Alif Bin Ismail, salah seorang daripada 51 orang mahasiswa tahun akhir yang mengambil kursus Manuskrip Islam Dan Melayu: Kajian Dan Analisis berkata, ini merupakan pengalaman dan pengetahuan baharu dalam mendalami keluasan dan kekayaan ilmu manuskrip ini secara praktikal.

“Agak sukar mendalami dan mempelajari ilmu manuskrip ini. Hari ini baharu saya dan kawan-kawan sedar bahawa ilmu manuskrip ini sangat luas untuk dikaji dan ia memerlukan kesabaran, ketekunan dan kemahiran yang baik. Jika tidak mungkin kita akan mudah putus asa mempelajarinya”, tambah beliau yang juga merupakan Pengarah Majlis Perasmian Dan Pelancaran Laman Web e-Manuskrip.

Majlis ini telah diserikan dengan persembahan gimik lakonan mahasiswa-mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pengajian Sunnah Dengan Pengurusan Maklumat sebagai simbolik kepada perasmian dan pelancaran laman web ini serta diakhiri dengan penyampaian cenderamata ‘sebuah pelita’ kepada perasmi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s