Syiria Sentiasa Dihati

Rindu syawarma di Syiria

Bismillah.

Memang tak boleh nak tidur sekarang ini, masa pun dah lewat pagi. Teringat cerita dulu di Syiria. Memang tak sangka boleh ziarah bumi Syam ini. Mula-mula sampai di lapangan terbang, masih terpinga-pinga. Tetap membanggakan di sana.

Cerita ini tahun 2007, lama dah. Banyak perkara ditimba di sana. Dulu memang ada angan-angan nak ke tanah arab macam sambung belajar lepas Diploma ke Al-Azhar. Tapi tak ada rezeki dan sambung di universiti tempatan.

Bayangkan sebelum terpilih. Ujian sahaja dah memang susah. Antara mereka yang mengambil memang ‘power’ dalam bahasa Arab. Rasa macam dah tak ada harapan masa itu.

Mula-mula macam tak percaya boleh tersenarai dalam senarai pendek untuk ditemuramah. Sesi temuramah pun boleh tahan. Ada ke Ustazah tanya tentang isu pengebom berani mati. Memang ‘blurr’ masa itu. ‘Member’ satu kumpulan memang cairlah bagi pandangan, siap ada dalil lagi.

Takut-takut. Cuma sempat bagi dua tiga kerat pandangan sahaja ketika itu. Alhamdulillah, terpilih.

Hari kedua di sana kami kena mendaftar untuk mengambil peperiksaan. Nak tentukan ‘level’ mana dalam penguasaan bahasa. Alhamdulillah, boleh tahanlah ‘level’ yang Penulis dapat.

Oh ye! Kami bertiga di sana, Izzat Amsyar, Fareed Hassan dan Penulis. Memang ‘happening’ dan pening kenal dengan dorang ini. Sangat berbeza.

Kelas di pusat bahasa (kalau tak silap) tak lah susah dan lama sangat. Sekadar bermula waktu pagi dan berakhir tengahari. Memang singkat sangat. Penguasaan dan kelancaran bahasa terpaksa berinteraksi dengan masyarakat di sana.

Sangat lembut bahasa mereka. Tanggapan pertama seperti ‘mengada-ngada’ intonasi mereka. Ternyata mempersona!

Selama hampir 2 bulan lebih di sana, macam-macam cerita diperolehi. Yang suka, semangat, sirah dan sebagainya. Sepanjang di sana, kawan karib berasal daripada Malaysia (rumah di TTDI), Ustaz Burhanuddin sentiasa bersama.

Macam ‘tourist guide’. Begitu juga sahabat-sahabat daripada Persatuan Pelajar (lupa nama penuh persatuan).

Tak susah rupanya nak berbahasa Arab. Syaratnya kena bersungguh dan ada suasana seperti berkawan dengan masyarakat Arab. Terkesan jugalah selepas balik daripada Syiria dulu.

Keyakinan untuk berbahasa sangat kuat walaupun tidaklah betul semuanya. Cara sebutan seperti Arab dapat dikuasai. Mana tak nya, di sana nak tak nak kena berbahasa lagi-lagi ada urusan di luar.

Rindu nak ke sana lagi. Bila lagi peluang untuk menimba ilmu dan pengalaman di bumi Syam ini.

Moga diberi jalan kemudian hari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s