Maksudkan Perubahan & Buat Kerjalah!

Kredit to Google

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ini hari baru Penulis. Ruangan baru untuk meneruskan perjalanan yang lebih sukar. Insha Allah, dunia baru kali ini bakal menjanjikan sumbangan terbaik.

Sudah lama mengimpikan kehidupan diluar sedikit kesibukan di alam kampus. Terbang bebas seperti burung merpati. Teragak-agak sebenarnya untuk meninggalkan kawan-kawan lama. Lama berkongsi rasa namun akhirnya terpisah.

Tidak ada rasa soal terasa hati cuma memohon lebih berdikari.

Suatu pertemuan singkat. Tetap menyumbang seperkara untuk bersama muhasabah. Muhasabah untuk memaksudkan perubahan. Letih terkadang apabila zikir mengenai perubahan ini. Kekal angan-angan.

“Macam mana nak ubah diri dan memberi kesan perubahan kepada kawan-kawan?”. Pasti rutin pengubah berbeza dalam fikiran dan amalan. Ini yang Penulis rasa. Tepuk dada tanya iman dan istiqamah dalam amalan.

Penulis bertanya dan ternanti apakah ‘event’ pertama MPP baru. Pasti mengasyikan! Kita ‘boom’ untuk kawan-kawan cakna. MPP memimpin perubahan. Orang lain tak boleh ke?

‘Teh tarik’ lagi. Apa peranan kita? Ibarat pemain bola sepak yang telah dibeli oleh pasukan lain dan apa gunanya untuk melenting. Kita buat kerja ke untuk mendapat pemain yang terbaik ini. Biarlah Robinho berhijrah ke Santos meninggalkan Man. City. Apa yang kita buat dan apa yang berbeza di ‘Santos’.

Kenapa cerita tentang Robinho ini? Kan banyak lagi pemain terkemuka didunia ini. Soalnya mungkin Robinho merupakan ‘manusia lah sepatutnya bersama dengan Man. City buat selama-lamanya’, kerana dia tahu dan faham sesuatu.

Buat kerja kalau nak sesuatu yang hebat. Bukan dengan hanya tersenyum.

Membebel apa ini?

“Ah, biarkanlah pasal tu”. Mentaliti berbeza dalam mengukur kefahaman.

Oh ye, ruang baru tadi. Ruangan untuk ‘performance’ terakhir. Insha Allah, akan terbukti dengan dokongan dan disiplin.

Anda doakan untuk Penulis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s