Lama Tak ‘Posting’

Lenovo

Bismillahirrahmanirrahim.

Lama tak ‘posting’. Tak tahu nak mulakan dengan apa. Terkadang ‘blur’. Memang lama. Alhamdulillah, lepas ziarah blog saifulislam dan langitilahi tadi, terasa jeles untuk menulis. Berkongsi melalui tulisan.

Amir, ‘ana’ menulis juga malam ini. Jawapan untuk bakal ‘housemate’.

Sebelum melelapkan mata untuk rehat, ‘tag line’ telah diubah. Bukan tidak istiqomah. Ini hasil koreksi diri. Lama berada di gedung ilmu terasa kurang. Jahil.

Ilmu hijrah kejahilanku? Ilmu yang bagaimana? Ada lagi ke hijrah di zaman moden ini? Siapa jahil? Macam-macam terlintas dalam fikiran sebelum ini.

Ilmu itu hidayah, cahaya, penunjuk jalan dan sebagainya. Benar, ilmu berkuasa menjadikan kita seoarang penakhluk, menyebabkan kita sentiasa berasa kurang (jika merendah diri) dan lain-lain. Mana ilmu ini? Selalunya ianya tercabar apabila ada isu.

Isu mencerahkan lagi kefahaman ilmu.

Hijrah? Banyak orang memperkatakan berkaitan hijrah. Ianya membawa maksud perubahan, dan ‘intiqal’ bagi pandangan peribadi.

Lihatlah sirah. Kenapa Nabi Muhammad SAW berhijrah daripada Makkah, kampung halaman ke tempat baru, Madinah. Jahil kepada ilmu. Neraka kepada syurga. Dosa kepada pahala.

Jadi, bertahun di universiti. Hampir ke dunia begitu realiti. Hijrah fantasi kepada hijrah realiti. Masa ilmu untuk diuji dan dikongsi untuk tujuan dakwah.

Jahil. Sebab rasa kurang, tidak yakin dengan kelebihan tersendiri. Teragak-agak dan kabur dalam memberi solusi. Adakah layak semata-mata pengalaman menjadi ‘solver’ kepada semua persoalan. ‘Tuhan dosaku melangit tinggi’, lirik saudara Nazrey bekas anggota kumpulan nasyid Raihan, bukan hairan.

Moga selayaknya ungkapan ‘ilmu hijrah kejahilanku’ ini menjadi azimat, motivasi diri supaya terasa ingin diisi dengan sesuatu. Cahaya, ilmu dan hidayah-Mu.

Ini hijrah diri, kini dan masa depan. Amiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s