Hanya mencari ‘mood’

Bismillah.

Sekadar berkongsi rasa. Semalam berkesempatan ke Masjid Putra Nilai, solat berjemaah dan mendengar nasihat daripada Ustaz mengenai perubatan Islam.

Sangat tertarik.

Rasa lama tidak dapat duduk bersila bersama sahabat-sahabat mendengar mutiara kata Ustaz. Jauh dalam hati terasa jauh dengan majlis-majlis ilmu.

Hari-hari sebelumnya juga diberi peluang berjumpa dengan sahabat-sahabat lama. Kongsi cerita dan kisah ditahun akhir. Sangat singkat waktu ini jika diisi dengan ilmu dan pengalaman.

Berbalik cerita di masjid semalam, Ustaz bercerita mengenai syaitan yang suka menggangu manusia. Gembira mereka melihat anak Adam ini leka dan alpa. Sama-sama beringat dengan Allah dan Rasul-Nya, moga terhindar daripada godaan.

Cerita hari ini. Mulai langkah mencari bahan di perpustakaan. Alhamdulillah, kelihatan barisan buku-buku yang dicari. Berada di Z yang memberi makna buku-buku berkaitan perpustakaan dan kepustakawanan. Senang rasa hati.

Mula membaca. Berat mata terasa sangat. Seperti tidak tidur semalaman. Syaitan cuba bergayut dengan riang agaknya dimata, bisik hati ini.

Teruskan membaca. Kekalkan semangat. Fikiran yang ‘sibuk’ membaca terhasil jiwa dan roh yang berpengetahuan. Maaf, seperti ‘mengarut’ tulisan kali ini.

Hanya mencari ‘mood’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s