Kelate Akur Kehebatan Nogri Sembilan

Gomo Kelate Gomo

Gomo Kelate Gomo

Bismillah.

Malam ini menyaksikan pertembungan antara Kelantan dan Negeri Sembilan dalam merebut Piala Malaysia 2009. Kedua-dua ternyata hebat dalam mempamerkan aksi dalam separuh masa pertama. Kedudukan terkini setelah wisel separuh masa pertama ditiup menyaksikan Negeri Sembilan mennyumbat 1 gol hasil sepakan kencang.

Ulasan awal, cuaca hujan agak lebat membantutkan sedikit corak permainan kedua-dua pasukan. Pasukan Negeri Sembilan begitu terancang dan dramtik dalam mempamerkan permainan pada malam ini. Kelatan masih lagi mencari-cari corak permainan.

Sambung perlawanan separuh masa kedua.

Alamak! Baru mula dah gol. Apa cerita ini? Kelatan masih 0, Negeri Sembilan berjaya menggegarkan gawang Kelatan dua kali, 2 gol. Gol kedua telah ditanduk cantik oleh penyerang Negeri Sembilan, Hairuddin. Tergamam penjaga gol Kelatan. Seperti biasa, penyokong mulai agresif dengan bermain mercun seperti di hari raya.

Disebabkan kesilapan pemain pertahanan Negeri Sembilan, penyerang Negeri Sembilan menyepak sepakan penalti dengan mengelirukan penjaga gol Kelantan. Apa dah jadi dengan skuad ‘Red Devil’ Malaya ini.

Sedikit persembahan permainan yang tidak memuaskan sehingga hampir ke minit terakhir. Hantaran tidak tepat dan sentiasan terlepas (sebab hujan kot), asakan ganas, aksi solo dan macam-macam lagi.

Sekarang ini masih kekal 0 bagi Kelantan dan 3 bagi Negeri Sembilan. Nampaknya, penyokong Kelantan dah mula meninggalkan stadium kerana mungkin esok tidak jadi cuti umum (meraikan jika Kelantan bergelar juara).

Kelantan masih lagi mencari rentak permainan. Tapi sampai bila? Masa pun nak habis ini.

Masa hanya tinggal 4 minit sahaja lagi. Selayaknya dinobatkan Negeri Sembilan berjaya sebagai juara baru Piala Malaysia 2009 kali. Tahniah diucapkan. Pasukan Kelantan, harus muhasabah. Meskipun dua kali berjaya layak ke perlawanan akhir, namun corak permainan dan konsisten dalam mengawal bola mestilah diperbaiki sebaiknya.

Indra Putra berjaya membuktikan beliau penjaring terbanyak dengan sepakan percuma yang memberi 1 gol istimewa untuk Kelantan. Kedudukan kekal sehingga tiupan wisel penamat, Kelantan 1 dan Negeri Sembilan 3.

Ini terbukti bukan ‘one men show’ titik penentuan kejayaan, konsep berjemaah dalam mencari gol sang Juara adalah formula terbaik. Tahniah buat pasukan Negeri Sembilan, anda memang hebat. Kami bangga berada dibawah negeri ini (warga USIM). Buat skuad Kelantan, cuba lagi.

(Malam ini penulis sebagai penyokong skuad Kelantan, kalah. Amat sedih.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s