Open House

Kenangan raya 2009 di rumah Madam Putri

Kenangan raya 2009 di rumah Madam Putri

Bismillah.

Betullah kata kebanyakkan orang, di Malaysia sambutan Aidil Fitri sebulan. Kebetulan saya berpeluang semester ini bersama-sama kawan-kawan ke rumah terbuka pensyarah-pensyarah sekitar Bangi, Putrajaya dan Taman Melati (kalau tak silap). Sakan dan ramai yang hadir aktiviti rumah terbuka ini. Macam-macam jenis menu disediakan sama ada berkolesterol atau tidak.

Acara pertama kami (kawan-kawan dan saya) ke rumah Puan Putri, kira otai bagi pelajar Sunnah dengan Pengurusan Maklumat di USIM. Hampir setiap semester kami berpeluang belajar dengan beliau, seorang yang sangat konsisten dengan kerja dan pengalaman yang luas dalam bidang keperpustakaan ini.

Terima kasih kepada Puan.

Suasana rumah terbuka di rumah beliau memang meriah, hampir kesemua pelajar semester ini (yang beliau mengajar sahaja) hadir menyerikan lagi rumah terbuka ini. Kami juga kebetulan dapat berjumpa dengan kawan Puan iaitu Naib Canselor UPM yang turut hadir bersama keluarga.

Otai bertemu otai, memang sentimental. Sekurang-kurangnya kami menggambarkan bagaimana ‘pembinaan’ pengaruh itu penting lagi berharga. Selesai di rumah Puan kami berehat solat zohor di surau berdekatan.

Kali ini, misi ziarah raya masih diteruskan cuma agar hambar sedikit sebab ada diantara kami tak dapat ‘join’ bersama kerana sibuk dengan hal peribadi lagi ‘privacy’. Faham-faham sahajalah.

Dah macam diari pula laman blog ini, mudah-mudahan ada manfaat dalam mengasah penulisan.

Seterusnya ke rumah Madam Amy, pensyarah yang ‘agak’ agrang sebenarnya tapi sangat ‘sporting’ dengan pelajar. Diawal semester dahulu sempat belajar bahasa inggeris dengan beliau. Ada satu masa, memang kena ‘tibai’ sebab tak sediakan apa yang beliau kehendaki dalam pembentangan. Bahasa-bahasa. Lagi sensitif jika perkataan ‘MUET’ disebut berulang-ulang.

Pelajar USIM harus skor dalam ‘MUET’ tahun ini, lagi-lagi pelajar tahun akhir.

Perbualan kami dirumah Madam rancak juga, Madam yang ‘sporting’ memang ‘best’ kalau dapat bersembang. Lama tak jumpa dengan beliau walau satu universiti, sampai dah ‘agak’ besar anak bongsu Madam sekarang. Dulu masih dalam pantang. Cepat putaran dunia ini.

Apa-apa, terima kasih Madam. Doakan kami cemerlang lagi-lagi ‘MUET’ nanti.

Okey, sebelum masuk Tutorial 6.30 petang, ‘last story’ beraya di rumah terbuka Sifu Braille, Cikgu Zakaria. Nyaris-nyaris silap jalan dan silap rumah. Mana tidaknya, tetamu paling awal datang dan hampir tak dikenali oleh tuan rumah.

Malu alah juga. Nasib berbaloi.

Berbaloi sebab pertamanya makanan dan minuman ikut kelas A, daging kambing, cendul manis, ikan patin masak tempoyak yeop dan macam-macam. Kedua, Cikgu kenalkan kami dengan SU Dewan Negara. Orang besar ini, dalam hati saya menyata. Rupa-rupanya, benar dan bukan setakat orang besar, badan beliau pun agak besar dan sihat. Dato’ Zamani yang juga Penasihat PERTIS.

Peruk memang dah kenyang, perjalanan pulang ke Nilai malam tu hampir 1 jam. Tambahan keadaan jalan raya di kawasan Pandan Indah sesak teruk. Nsib naik ‘kuda kepang putih’ ini, boleh menyelit macam Mat Rempit.

Alhamdulillah, hari yang penuh dengan pengalaman dan mencari sekelumit ketenangan. Ketenangan dalam kesibukan. Jumpa di rumah terbuka yang lain pula nanti.

Salam ketenangan untuk semua .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s