Artikal Untuk Media

Ramadhan dan Kemerdekaan Membina Generasi Qudwah Dikalangan Mahasiswa

Rahmat, Pengampunan dan Bebas Dari Api Neraka

Ramadhan 1430 H tahun ini bertamu lagi bermula pada 22 Ogos 2009. Pelbagai ganjaran telah Allah swt janjikan kepada hamba-Nya yang benar-benar mengimpikan kelebihan tersebut. Dalam al-Quran, surah al-Baqarah, ayat ke 183 menyatakan kewajiban puasa di bulan ramadhan dan dambaan atau harapan hamba-Nya memperolehi taqwa disisi Rabbul Jalil.

Antara hadith Rasulullah saw yang membicarakan berkaitan bulan yang penuh keberkatan ini ialah, “daripada Abi Hurairah ra berkata, bersabda Rasulullah saw (mafhumnya), apabila masuk bulan ramadhan, terbuka pintu-pintu langit dan tertutup pintu-pintu jahannam dan terikat syaitan-syaitan”. (Muttafaq ‘alaih).

Sebagai mahasiswa di menara gading hari ini, jadikanlah sejarah ramadhan ini sebagai faktor yang membentuk jiwa dan jati diri yang tinggi dengan nilai akhlak mulia dan syaksiah berakauntabliti. Mahasiswa haruslah menyantuni kewajiban dan fadhilat-fadhilat yang ada di bulan ini supaya mampu untuk menjadi generasi qudwah kepada masyarakat dan negara sekarang mahu pun akan datang.

Sebagai contoh, kita digalakkan solat tarawih secara berjamaah dan antara hikmahnya kita dapat menyuburkan nilai hidup bermasyarakat kerana ketika ini hubungan silaturrahim diantara bakal sohibul ‘ilm ini terjalin di rumah-rumah Allah swt. Terkadang pertemuan pertama kalinya di bulan ramadhan akan berkekalan hingga ke akhirnya. Satu nikmat persaudaraan terjalin.

Bulan kemerdekaan

Begitu juga dengan kehadiran bulan kemerdekaan tahun ini di bulan ramadhan. Ia membawa inspirasi baharu kepada mahasiswa betapa pentingnya nilai kebebasan daripada penjajahan sama ada ianya bebas penjajahan fizikal atau mental (pemikiran). Tambahan kemerdekaan kali ini perlulah disesuaikan dengan terapan gagasan 1Malaysia oleh Perdana Menteri Malaysia yang harus difikirkan bersama.

Marilah sama-sama kita menginsafi sesungguhnya dunia tanpa sempadan hari ini memerlukan kebijaksanaan kita memilih atau memberi pilihan kepada masyarakat. Pilihan tersebut mestilah mendidik mereka dan tidak meninggalkan kekeliruan.

Jika kita melihat gejala masalah sosial di negara kita amatlah membimbangkan. Seolah-olah kita semakin jauh dan meleset daripada hidayah Allah swt. Tentunya antara pengaruh yang mampu mendominasi fikrah masyarakat adalah melalui medium massa seperti internet, televisyen, radio dan sebagainya.

Kesimpulan

Jadikanlah medium ini sebagai wasilah membina dan mendidik dengan tidak mengelirukan masyarakat mengenai perkara yang haq dan batil. Yang halal itu jelas dan yang haram itu juga jelas. Janganlah kita menambah kekeliruan itu lagi. Bayangkan jika medium ini mendidik masyarakat untuk berpakaian yang digariskan oleh al-Quran dan al-Sunnah, nescaya betapa harmoninya masyarakat kita kelak.

Semoga kedua nikmat ini iaitu kebebasan dan bulan ramadhan ini membuka ruang kepada kita untuk insaf dan muhasabah bagi membina genarasi harapan agama dan bangsa. Moga Allah swt menerima niat baik dan amal kita, insha Allah swt.

Muhammad Alif Bin Ismail

Yang Dipertua

Majlis Perwakilan Pelajar Sesi 2008/2009

UNIVERSITI SAINS ISLAM MALAYSIA

One thought on “Artikal Untuk Media

  1. Assalamualaikum Ya akh…ramadhan Kareem. Apa khabaq, lama xdgr crita ni. ana dok p ngajaq pun xprnah jumpa enta…sibuk betoi(”,).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s