4 Jejaka ‘Plus’ Satu

Bismillah.

Salam ramadhan untuk semua. Alhamdulillah, dipanjangkan umur lagi untuk kekal berada di bulan yang mulia ini. Saya doakan semua sentiasa berasa berbeza di bulan yang mana Allah swt menjanjkan rahmat dan pengampunan kepada umat-Nya yang bertaqwa. Insha Allah.

Berkata Rasulullah saw dalam mafhum hadith baginda, apabila masuk bulan ramadhan terbuka pintu langit, tertutup pintu jahanam dan terikat syaitan-syaitan. Bulan ini, bulan bebas daripada kempen daripada syaitan. Hanya tinggal nafsu dan akal yang waras untuk berinteraksi dan beraksi. Sama ada baik atau tidak.

Sembang-sembang bersama 4 jejaka

Syukur, dapat juga bertemu dan bersembang bersama 4 jejaka ini. Padat dengan fikrah dan imaginasi yang membanggakan. Mampu bicara diluar kerangka bidang tujahan. Terima kasih saya ucapakan.

Ketika ini, soal pembelian dan perolehan ‘bahan binaan’ telah pun hampir selesai. Perancangan asal dan awal mampu berubah bila-bila masa berdasarkan kefahaman dan jalur didikan melalui persekitaran. Begitu juga dengan ketajaman dan sifat tekun membaca bahan-bahan bertulis. Nasihat saya, tingkatkan daya reformasi pemikiran anda (4 jejaka) dengan tidak melupai menjadi faqih dalam bidang yang sedang dihayati sekarang kerana masa hadapan memerlukan manusia yang bersifat hamba ini meminpin apatah lagi mencorak lakaran masa hadapan tersebut.

Cuba bayangkan, manusia yang memiliki kepakaran dalam makanan itu mampu menghurai dengan baik soal undang-undang. Silap-silap hari bulan itu cerah, mereka yang mempunyai daya pemahaman undang-undang ini juga mampu menguasai hal berkaitan makanan.

Tiada yang mustahil mereka ini, wahai 4 jejaka!

Renungkan bersama, insha Allah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s