Kami Merindui Ustaz Asri Ibrahim

Bismillah.

“Salam. Ustaz Asri Rabbani disahkan meninggal dunia kurang yang lalu… Moga rohnya dicucuri rahmat – Al-Fatihah”. Tepat jam 12.31 tengahari tadi mesej ni masuk ke dalam inbox telefon bimbit. Memang terkejut sangat. Mesej tentang vokalis kumpulan nasyid terkenal tanah air ini diterima daripada bekas Pengarah Konsert Malam Irama Seni Islam, C-Fest 6, USIM, saudara Faiz.

Serta-merta saya keluar daripada kelas tutorial bersama Doktor Mustaqim menelefon sahabat karib yang kenal rapat dengan Ustaz Asri, saudara Mahmud. Memang benar, Ustaz Asri telah kembali dan tidak akan kembali ke dunia ni lagi.

Ini kata-kata Allahyarham Ustaz Asri melalui laman blognya, ” Aku adalah pengejar syurga akhirat, bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat; aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat kerja syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat, dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas. Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku…”.

Beliau yang sedang menjalani rakaman program Syahadah di RTM, rebah, dipercayai akibat serangan jantung. Ustaz Asri Ibrahim dibawa ke Hospital Pantai dan diisytiharkan meninggal dunia di situ. Petikan penuh di laman http://saifulislam.com/?p=6515

Sesungguhnya, Allah lebih mengetahui dan menyanyangi hamba-Nya. Moga dirimu ditempatkan bersama insan yang beroleh rahmat. Al-fatihah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s