Mahasiswa Baharu USIM

Bismillah.

Sebelum terlupa, Selamat Datang saya ucapkan kepada semua adik-adik baharu ke bumi USIM. Maaf sebab tidak dapat bersama seawal adik-adik berada di USIM ni. Namun, warga mahasiswa dan saya secara keseluruhannya berbangga. Tahniah adik-adik.

Bermulanya adik-adik di USIM, maka bermulalah dunia baharu adik-adik. Daripada alam persekolahan yang penuh dengan pemerhatian ‘undang-undang’ dan cakna ibubapa ke suatu alam menara gading yang penuh dengan pujian dan cabaran.

Saya yakin, anda membawa harapan yang cukup besar. Hadir dengan penuh senyuman yang bermakna. Jika diberi peluang kepada saya, pasti saya akan gembira dan mengubah ‘planning’ untuk lebih berjaya di dunia universiti. Apakan daya, dunia berputar seperti tayar atau roda. Adik-adik belum terlambat.

Rancanglah ‘track’ kejayaan

Saya amat yakin, kejayaan bukanlah kebetulan. Betul tak? Kegagalan juga bukan kebetulan. Yakinlah. Jika adik-adik merancang kejayaan, pasti kejayaan akan tiba. Jika adik-adik merancang kegagalan sama ada dalam keadaan sedar, separa sedar, buat-buat tak sedar atau betul-betul sedar, adik-adik pasti gagal.

Kehidupan di universiti tidaklak ‘terkawal’ sangat seperti di zaman persekolahan dahulu. Bebas, harus berdikari, bijak dan tepat membuat pilihan dan keputusan, tiada kawalan dan lain-lain. Kesedaran pentarbiyahan yang lama dan fikiran yang sedar tentang tanggungjawab, pasti adik-adik tidak akan terjerumus dalam suasana tidak sihat di alam universiti.

Pesan saya, ‘pulanglah’ daripada universiti sepertimana adik-adik datang hari ni. Datang dengan penuh rasa ingin berjaya, ingin melihat ibubapa tersenyum lagi seperti mereka tersenyum ketika mengetahui kita layak ke universiti. Janganlah biarkan kita lupa harapan dan senyuman ibubapa ni.

Perancangan yang baik dan teliti pasti mendapat kejayaan dan walaupun gagal kita masih mampu lagi tersenyum.

Mahasiswa baharu, mahasiswa berjiwa ingin berubah. Adik-adik mulakan dengan satu!

6 thoughts on “Mahasiswa Baharu USIM

  1. Salam… Janganlah pulang dr U macamna depa datang. Kalau datang karat biru, balik mau jadi suci dan murni sesegar hijau pepohon. Datang dengan kurang ilmu balik biar penuh ilmu di dada jadi intelektual muda.. jgn mare abg ydp…

  2. datang dengan rasa ingin berjaya, balik kenalah jadi orang berjaya… takkan nak balik dengan perasaan ingin berjaya jugak kot…. mesti mak bapa menangis tengok anaknya pergi n balik sama jer… penuh ngan harapan tapi tak kesampaian… aduhai sedihnya mak bapak…. jgn mare la…abg ydp!!!

  3. saja nak melawak n bergurau dgn nta… ala mcm nta jd nydp dulu la… anyway, selamat bergelar senior final year… huhu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s