Terancang atau Spontan

Artikel mengenai Fergie bukan bermaksud saya menyokong kelab beliau, Machester United atau Red Devil atau MU atau apa-apalah.

Cuba anda hayati, bagaimana seorang manusia yang berasal daripada Scotland ini berfikir dan buat keputusan. Memberangsangkan bukan!

Kalau anda katakan David Beckham merupakan ‘anak emas’ MU suatu masa dahulu, namun lihat bagaimana Fergie ‘membuangnya’ dengan begitu mudah. Ini satu keputusan yang gila. David Beckham merupakan seorang pemain yang mempunyai ‘kaki yang ajaib’. Setahu saya, sejak kecil David mula berlatih dan terus berlatih menendang bola masuk ke dalam lubang tayar yang digantung dipokok. Anda bayangkan jika puluhan, ribuan kali diulangi ‘perangai’ menendang, tidak mustahil dia mencipta nama sekarang. Rakyat Jepun sanggup membina tugu berupa David untuk dipuja disana.

Namun, sayang seribu sayang, pintas lagi bijak ‘kepala otak’ Fergie ini.

Awal pagi akan menyaksikan pertembungan antara Eropah dengan Inggeris. MU dan Barca. Bola hanya sebiji dan dua tiang gol. Percayalah, suatu aksi bakal dipersembahkan sewaktu pertembungan ini berlaku. Mungkin berita jam 1.30 petang di TV3 tadi mengembirakan penyokong MU kerana Ferdinand bakal turun sama beraksi. Tidak semudah yang disangka Barca mudah dijinakkan oleh ‘Syaitan Merah’ ini.

Apa-apa pun, kedua-keduan kelab bakal mencipta sejarah. Amatilah perlawanan ini bukan hanya semata-mata bagaimana mereka menyumbat bola ke dalam gawang. Lihat bagaimana keseluruhan mereka yang ada disitu berfikir dan reaksi terancang atau spontan untuk membina keberanian dan keputusan.

Barca mampu menolak hasutan ‘Syaitan Merah’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s