Travelog MRMM

Bismillah.

“Akak, apa maksud travelog ni?”. Aku menyapa seorang staff di booth PTS semasa mengunjung Pesta Buku Antarabangsa 2009 di PWTC. “Travelog ini maksudnya suatu perjalanan, contoh buku ini. Hah, perjalanan penulis buku mengenai tajuk buku ini.” Akak tadi menjawab dengan ringkas dan cukup mudah difahami sambil mengambil contoh buku mengenai Travelog Dakwah Meniti Hari Esok oleh Muhd Kamil Ibrahim. Terima kasih kerna memberi kefahamantadi.

Majlis Ramah Mesra Mahasiswa atau MRMM ini merupakan roadshow badan pelajar (MPP) ke Kolej-Kolej Kediaman. Bermula Kolej Kediaman di Bandar Baru Nilai ini sehinggalah ke Kolej Kediaman di Kampus Kota Raya.

Objektifnya tetap sama seperti yang sebelum. Cuma pendekatan kemungkinan sedikit berbeza walaupun tidak banyak. Sebagai orang nombor satu dalam badan pelajar ini, kualiti terhadap proses input dan pengeluaran output menjadi agenda fokus saya kali ini dan juga kawan-kawan exco.

Di Kolej-Kolej Kediaman sekitar berdekatan kampus induk, secara tuntasnya menyatakan hasrat untuk melihat mengenai pengurusan atau penawaran jam kredit yang ‘terlalu’ banyak menyebabkan beban kepada pelajar. Side effect, menyebabkan pelajar ‘kurang aktif’ dalam aktiviti kokurikulum kerna sibuk dengan jadual dan tugasan akademik. Antara lainnya, keperluan pelajar yang mahu soal keselamatan semasa keberadaan di kawasan Kolej Kediaman (Acacia Aveneu) dipertingkatkan. Sama ada penambahan pengawal keselamatan, kekerapan rondaan, menyegerakan sistem access door dan sebagainya. Tambahan, pelajar lelaki mahu keselesaan dan keselamatan tempat meletakan kenderaan seperti motor haruslah dipertingkatkan juga. Tidak mahu lagi melihat ‘kehilangan’ motor didepan mata kepala sendiri.

Lain pula keadaan di Kolej Kediaman Kota Raya. Keadaan yang agak selesa walaupun tidak diminta (penawaran dalam pakej), rupa-rupanya masih ada lagi perkara yang perlu diambil perhatian oleh badan pelajar ini. Kita memahami dengan keadaan ekonomi di Kota Raya, tambahan pula dengan kepadatan jadual akademik dan sangat berbeza dengan pelajar di Bandar Baru Nilai sehingga urusan kendiri tidak dapat dilakukan dengan baik. Contohnya, apakah salahnya pelajar di sini mempunyai ruangan washing machine seperti Kolej-Kolej di sana.

Cukup berbeza isu yang terjadi berdasar iklim kehidupan di Kolej Kediaman ini.

Teringat pertanyaan terakhir salah seoarang pelajar di dalam Travelog MRMM ini. “Saya nak bertanya dengan saudara YDP. Setelah banyak persoalan yang cuba kami timbulkan ini, apakah jaminan daripada saudara bagi memastikan beberapa perkara ini dapat diselesaikan?”. Terkedu juga. “Kekuatan saya hanya bergantung dengan Allah SWT dan pertolongan serta sokongan rakan-rakan semua. Saya dan kawan-kawan exco tidak mahu berjanji. Cuma, kami akan cuba sedaya upaya memastikan perkara-perkara ini dapat diselesaikan dengan sehabis baik. Doakan kami”. Aku cuba menjawab.

Terima kasih kepada semua. Moga-moga apa yang kita inginkan ini yang mana hanya semata-mata mahu melihat sedikit perubahan terutamnya soal kebajikan dapat ditangani dengan baik dan pertolongan daripada Sang Pencipta, Allah SWT. Kami akan cuba sedaya upaya usaha, tenaga, pengetahuan membantu kawan-kawan pelajar berada dalam keadaan baik di kampus tercinta.

Doakan kami, amiin. Terima kasih sekali lagi. Kunjungilah website sementara di http://mppusim0809.wordpress.com Allahu a’lam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s