Pilihan dan Memberi Pilihan

Please! Don't make me confused.

Please! Don't make me confused.

Bismillah

Hari ini saya dalam minggu peperiksaan. 13 April 2009 merupakan paper pertama saya kali ini. Ketika ini, saya di hostel yang mana tertanya-tanya bila nak mulakan ulang kaji. “bila aku nak start study ni?”. Inilah antara monolog dalaman, lagi-lagi seminggu sebelum exam. Ketika ini juga saya berkesempatan editing blog ini supaya kelihatan lebih bernyawa dan bertenaga. Tercari-cari juga, mementingkan feature atau isi kandungan blog?. “Aku ni asyik edit blog je, tengok yang berubah design je. Bila isi nak jadi manatap ni?”. Monolog lagi.

Petang ini dijadualkan ada satu mesyuarat mengenai taklimat keselamatan (maybe) daripada pihak Bomba. Jadi, hadir sebagai wakil pelajar. Teringat masa mengambil kursus kokurikulum Bomba dulu. Capling lah, main tali getah dan macam-macam lagi. Petang ini tak mungkin ada aktiviti macam itu sebab pertemuan dalam bilik mesyuarat sahaja.

Ok, berbalik kepada tajuk blog kali ini iaitu Analisa. Apa yang nak dianalisa? Siapa nak kena analisa? Macam mana nak buat analisa? Sebenarnya saya terfikir tentang sesuatu perkara yang dulu dianggap ‘tidak boleh’ tetapi sekarang menjadi ‘boleh’ disebabkan amalan atau tabiat semasa. Sebagai permulaan contoh, study last minute. Kita menganggap isu ini biasa. Dahulunya merupakan isu yang ‘cacat’ kepada planning sesuatu perkara oleh pelajar. Namun, hari ini saya melihat isu ini menjadi kebiasaaan kepada hampir semua pelajar terutama di menara gading. Apakah amalan sebegini mampu melahirkan generasi yang matang dan berpengetahuan kelak? Ye, mungkin alasannya adalah kesibukan mengikuti aktiviti-aktivit di universiti menyebabkan kekurangan masa atau sebaliknya.

Kedua, isu budaya dan kesenian. “Berhibur tiada salahnya kerna hiburan itu indah. Hanya apabila ‘salah memilihnya’, membuat kita jadi merana.. -Raihan”. Tidak menjadi kesalahan dan dosa untuk minat  di dalam budaya dan kesenian. Cuma nafsu memilih dan nafsu memberi audience memilih perlulah ikhlas lagi tepat berlandaskan aturan Ilahi. Halal tetap halal, haram tetap haram. Tiada percampuran antara keduanya dan matlamat juga tidak dapat menghalalkan cara. Sesuatu pilihan atau memberi pilihan ini bukan hanya semata-mata menggunakan keputusan makhluk. Ianya mestilah mengikut keputusan sang Pencipta makhluk tersebut, yakni Allah swt. Tanamkanlah ‘rasa berdosa’ bukan ‘rasa gembira’ di dalam memberi atau membuat pilihan mengenai isu ini. Walaupun perbincangan ini seperti ‘berada dipermukaan lautan’, namun dapat difahami bersama.

Marilah kita secara bersama mengurang kekeliruan pilihan ini supaya dapat mengelak menjadi sesuatu tabiat atau amalan yang tidak baik nanti. Panduilah pilihan ini dengan dustur Ilahi. Biarlah segala modernisasi budaya dan kesenian masa ini mengikut mukjizat Ilahi yang abadi. Moga kita tidak menjadi umat yang keliru. Amiin. Waallahu a’lam.

‘Aku Tidak Peduli’sma: Ideologi Siswazah Jumud & Tidur

ISLAM AGAMA KEKITAAN

Rasulullah SAW diutuskan oleh Allah SWT membawa syariat Islam yang bersifat undang-undang bersama. Islam menukar manusia yang ananiah kepada kekitaan, merasa bersama antara satu sama lain sebagai satu ummah. Firman Allah SWT:

Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu bersaudara, maka hendaklah kamu memperelokkan di antara dua saudaramu… (Al-Hujurat 49 : 10)

Sabda Nabi SAW:

Perumpamaan orang yang beriman di dalam berkasih-kasihan sesama mereka, rahmat merahmati dan sayang menyayangi, adalah seumpama satu jasad. Apabila satu anggota mengeluh, ia memberi kesan kepada seluruh jasad sehingga berjaga dan demam.

Islam juga menekankan kepentingan hidup bergaul dan memelihara hubungan silaturahim sesama umat. Sabda Nabi SAW:

Seorang mukmin yang bercampur gaul dengan orang ramai dan bersabar di atas kesakitan yang dirasai daripada mereka adalah lebih baik daripada seorang mukmin yang tidak bercampur gaul dan tidak sabar dengan kesakitan yang dirasai daripada mereka (akibat pergaulan itu)

Bahkan Nabi SAW memberikan peringatan berupa ancaman kepada mereka yang mengenepikan sensitiviti dan sikap mengambil berat sesama mukmin dengan sabda Baginda SAW:

Barangsiapa yang tidak mengambil berat tentang urusan orang-orang Islam, maka bukanlah dia itu dari kalangan mereka

Memutuskan silaturahim dan meninggalkan tuntutan ukhuwwah menjadi kekejian yang besar di dalam Islam. Sabda Nabi SAW:

“Dan janganlah kamu memutuskan (silaturahim), janganlah merancang kejahatan sesama kamu, janganlah benci membenci dan jangan saling berhasad. Jadilah kamu wahai hamba-hamba Allah bersaudara. Tidak halal bagi seorang muslim meninggalkan saudaranya lebih dari tiga (hari)”

Bukan sahaja di dalam perhubungan sosial, bahkan di dalam ibadah yang zahirnya bersifat peribadi, turut dianjur dan ditegaskan kepentingan melaksanakannya secara berjemaah. Solat seharian dan solat Jumaat bagi kaum lelaki, kewajipan mengeluarkan zakat sebagai imbangan ekonomi dan banyak lagi cabang ibadah, menggambarkan betapa Islam sangat menekankan agar penganutnya hidup bermasyarakat.

Continue reading

Jadual Peperiksaan Sem II Sesi Akademik 08/09

All the best!

All the best!

Bismillah.

13 April – 2.30 ptg – Aplikasi Braille Dalam Pengajian Quran & Sunnah

16 April – 9.00 pg – Perpustakaan Digital & Sumber Maklumat

22 April – 9.00 pg- Bahasa Inggeris III

22 April – 2.30 ptg – Metodologi Penyelidikan

4 Mei – 2.30 ptg – Sikap Orientalis Terhadap Quran & Sunnah

11 Mei – Mula Praktikum

3 Julai – Tamat Praktikum

Allahumma jaa’lna min al najihin wa al faizin. Allahumma la sahla illa majaa’ltahu sahla, wa anta taja’lu hazn iza shi’ta sahla. Amiin.