Subjek Braille Yang Mengagumkan

Khusyuk pertama kali menggunakan Perkins Braille

Khusyuk pertama kali menggunakan Perkins Braille

Semester keenam kali ini, subjek Aplikasi Braille Di Dalam Al-quran dan As-sunnah memang benar-benar mengagumkan. Seorang yang cilik mempelajari suatu perkara yang orang tidak cilik tahu. Bertapa besar dan luasnya ilmu Allah ini.

Cikgu Ya atau Zakaria Bin Yahya, guru kami dalam kelas tutorial pada setiap selasa jam 8.00 malam. Seorang yang buta tetapi sangat cilik ilmu pengetahuan beliau. Inilah kelebihan daripada Allah. Pertemuan kami bersama Ciksu Ya memang tak kering gusi dibuatnya. Penuh dengan keceriaan, semangat dan usik-mengusik menyebabkan kami mulai jatuh hati dengan subjek ini.

Dedikasi yang tinggi perlu ada dalam diri. Itu kunci untuk mahir dalam menghayati subjek sebegini. Perkins Braille merupakan alatan untuk menulis seperti komputer, laptop dan sebagainya. Hanya menggunaka System of Six Dots. Six Dots inilah segalanya, dalamnya ada nombor, abjad (A-Z), huruf jawi (Alif hingga Ya) dan sebagainya.

Harapannya, seperti Cikgu Ya sebut. Berbudilah kepada masyarakat mengenai ilmu yang kita pelajari terutama kepada mereka yang kurang upaya. Cilik mata hati dengan Nur Ilahi, maka ciliklah harapan diri dimasa hadapan kelak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s