3K Suatu Muhasabah

1- Kursus Kecemerlangan Kepimpinan (3K) Mahasiswa 2008 di Port Dickson memang memberi suatu nilai muhasabah untuk kita bersama menghayatinya. Penekanan mengenai simulasi sebelum bergelar pemimpin dikalangan pelajar perlu disantuni. Nilai atau kesan dalaman dan luaran harus diambil perhatian sejenak semoga kita tidak tertipu dek kesenangan dan jauh daripada pedoman Ilahi.

2- Persahabatan baru. Kenalan yang pelbagai kategori ragamnya menyebabkan diri terkesima sebentar. Mengambil masa memahami hati budi dan pandangan jauh sahabat-sahabat baru. Integration bangsa, didikan dan habit memang mengasyikkan. Kadang-kadang macam keterlaluan terasa juga. Itulah ragam. Bayangkan, walaupun sekadar modul tetapi rasukannya seperti ianya benar-benar berlaku. Faham-fahamkan.

3- Teguran bersama. Kejayaan dan kemenangan yang kita bersama impikan harus selari dengan panduan sang Pencipta kerna ketentuan terakhir ada pada-Nya. Kita inginkan sesuatu yang baik dan mungkin yang terbaik, jangan lupa menampal akhlak yang terpuji yang sepatutnya menghiasi diri. Tidaklah orang mengata, “cakap tidak serupa bikin”.

Selamat bermuhasabah dan bukan bermuha’sarawak’.

Dedikasi: Siput Nyonyot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s