KEJAYAAN YANG TERANCANG

Assalamua’laikum dan salam sejahtera buat semua teman-teman seperjuangan dan tak seperjuangan.

13 Oktober 2008, bermulanya dimensi muhasabah yang boleh saya katakan kritikal selaku bakal pelajar yang mengimpikan kejayaan yang cemerlang dan terancang. Terutama kepada warga USIM di Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan.

Setelah bergembira selama 2 minggu menyambut lebaran di kampung halaman, jangan dilupa amanah yang terpikul secara terus selama 4 tahun wujud di bumi kampus, ladang ilmu pengetahuan ini. Bajai sebaik mungkin mulai sekarang kerana masa depan kita dibeli atau dilabur oleh masa sekarang.

Kurang 2 atau 3 minggu kita bakal menghadapi ujian peperiksaan bagi sesi akademik 2008/2009 semester pertama. Selalu saya berpesan kepada kawan-kawan, carilah bekas yang baik untuk disimpan segala khazanah ilmu yang ditinta dan ditimba selama ini. Semoga ianya bukan sekadar cukup untuk dicurahkan di dalam dewan ‘peperangan’ tetapi lebih cukup dibekalkan ketika tamat pengajian nanti.

Hidup lebih bererti jika kita berkongsi dan memberi. Curahkanlah segala ilmu pengetahuan yang baik supaya kita memimpin masyarakat diluar sana ke arah syurga dan pahala Ilahi.

Cekalkan jiwa pencinta ilmu sejati didalam sanubari. Matangkan pemikiran dan tindakan selaku MAHASISWA yang baik akhlaknya, mantap bidangnya dan tanamkan sikap NAK TAHU tentang perkara-perkara diluar lingkaran bidang pengajian kita di kampus. Kepelbagaian perlu bagi memilih yang terbaik. Belajarlah dari kesalahan dan jangan diulangi kesalahan yang sama.

AKhir kalam, rancang dan disiplin diri supaya kecemerlangan kita dalam apa sahaja bidang bukanlah disebab kejayaan yang TIDAK SENGAJA. Perolehilah kejayaan yang terancang itu.

Moga maju jaya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s