Belajar di Rumah Lebih Baik Belajar di Sekolah: Satu Perdebatan

23 September 2008, 5.00 petang. Alhamdulillah, giliran kumpulan aku berdebat tentang tajuk yang agak keliru ketepatan maksudnya. “Belajar di Rumah Lebih Baik Belajar di Sekolah”, dalam bahasa arab. Kumpulan aku sebagai barisan pembangkang yang sejati. Aku, mahmud, shahmazan dan amin. Barisan kerajaan terdiri jelitawan yang tegah dengan hujah mereka. Aliya, salwani, ilyan dan faizah.

Awal perdebatan, Ketua Kerajaan (Aliya) telah menerangkan gagasan dan tafsirannya yang agak cantik. Beliau mendefinisi perdebatan ini kearah tarbiyyah (belajar itu) dan mengekalkan 3 indikator yang baik iaitu pendidikan (Aliya), ekonomi (Salwani) dan Kemasyarakatan (Ilyan).

Bagi pihak pembangkang, tajuk ini telah disalah tafsirkan oleh pihak kerajaan. Sepatutnya, pendefinisian kearah ulangkaji pelajaran bukannya tarbiyyah. Disebabkan itu, kami dipihak pembangkang hanya menunggu kesalahan atau kekalutan pihak kerajaan dalam membentang semua isi atau idea mereka yang sememangnya jauh tersasar. Alahai pihak kerajaan.

Kesimpulannya, kedua-dua pihak memang terbaik mempersembahkan idea mereka. Cuma disebabkan kefahaman dan pentafsiran gagasan yang seawal perdebatan jauh tersasar menyebabkan perdebatan menjadi kurang meriah. Paling meriah pun para penonton (rakan kelas).

Apa kata anda tentang tajuk perdebatan ini?

2 thoughts on “Belajar di Rumah Lebih Baik Belajar di Sekolah: Satu Perdebatan

  1. assalamualaikum…
    amboi, xpuas ati sampai masuk blog(”,)
    bg ana, tajuk tu pelik sket tp bagus jgk…sbb dua2 pihak srabut kpala nak memikir..hehe
    anta patut ckp dr awai pasai term tarbiyyah ngan dirosah tu.
    maen yg tu ja, mesti depa pening…(”,)
    tp xpa, skurang2nya dapat jgk ilmu baru
    apa2 pun, antum suma tarbaek….

    slamat hari raya aidilfitri…

  2. salam,tajuk ni best…tp ana tak berapa paham ape yang disalah tafsirkan?ke arah ulangkaji atau tarbiyyah??
    tajuk tu perlu spesifik sangat ke?
    for me,tajuk ni boleh di debatkan secara luas….tarbiyyah dan ulangkaji……….yang penting tarbiyyah…..

    tarbiyyah juga meliputi aspek ulangkaji

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s