Fokus, ‘Smart’ Dan Berkat

Sekali lagi kita berkongsi.

Insha-Allah malam ini bermulanya siri ujian dalam semester kali ini. Bermula dengan ujian subjek ‘Network’ oleh Madam Sera. Segala bentuk dan jalan ujian pada malam telah diberitahu awal. Alhamdulillah.

Sedikit peerkongsian, inspirasi dan formula kejayaan seseoarang ini berbeza. Macam-macam jenis kita dengari, kita baca dari buku-buku dan sebagainya. Hakikatnya. memang sesuatu kejayaan itu perlu susah sebelum memperolehinya. Namun, penekanan terhadap teknik juga perlu dititik berat. Lagi-lagi suka ‘study last minute’.

Fokus

Daya ingatan kita berbeza. Ada yang kena macam sekali, terus faham (bukan saya). Ada yang baca berpuluhan kali, tidak juga faham hingga minit terakhir sebelum ujian. Sebab itu, saya rasakan ada sesuatu yang perlu kita janakan dengan segar iaitu mencari FOKUS.

Ulang kaji tidak perlu lama. Namun nilai dan darjah kefokusan kita perlulah ditingkat. Lagi-lagi kalau kita ini seorang ‘susah bangat’ nak ulang kaji diawal waktu. Percayalah, dengan kefokusan ini anda mampu melakukan sesuatu perkara itu baiknya. Terutama siri ujian (malam ini).

‘Smart’

Iaitu Smart Study. Bukan bermaksud kita kena berpakaian molek kalau mahu ulang kaji (study). Cukuplah kita hanya ada satu ‘ Sharp Planning’ dan cuba disiplin ‘planning’ ini anda akan merasai kesannya. Antara caranya adalah (terutama last minute), guna teknik peta minda dan mengulang kaji contoh soalan yang dibekalkan. Proses pengulangan tersebut membuatkan kita sentiasa ingat dan mudah untuk menjawab ujian.

Berkat

Perkara yang saya rasa paling ‘Muhim’. Keberkatan ini bukan datang daripada kita tapi datang dari Allah SWT. Begitu juga kita sentiasa menghormati anatar satu sama yang lain terutama para guru. Kehadiran ke kuliah mesti penuh (kecuali uzur) dan tambahan dengan hadir diawal waktu. Ini adalah cara keberkatan ilmu yang perlu kita sama-sama jagai. Sentiasa mendampingi guru (bukan bodek) juga jalan memperolehi berkat.

Moga dengan idea Fokus, Smart dan Berkat ini sedikit sebanyak membantu rakan-rakan memperolehi kejayaan yang disukai manusia dan diredhai Allah SWT. Selamat mencuba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s